Trygghet och säkerhet högsta prioritet inför sportloven

Av på 14 februari, 2021

Med goda erfarenheter från de välbesökta jul- och nyårsveckorna förbereder sig SkiStar för att ta emot sportlovsgästerna under de kommande fyra veckorna. Tack vare ljusare dagar och mycket bra snöförhållanden på SkiStars samtliga destinationer i Sälen, Vemdalen och Åre är liftarna öppna längre och gästerna kan njuta av stora ytor och många välpreparerade backar i skidsystemen. SkiStar har tillsammans med vården, regionen, branschorganisationen SLAO, FHM, Länsstyrelserna och näringen via destinationsbolagen på skidorterna tagit fram en rad försiktighetsåtgärder för att göra det så tryggt och säkert som möjligt för gäster, personal och invånare under pågående coronapandemi.

– Intresset är fortsatt stort att spendera sportlovet i fjällen och vi förväntar vi oss ett normalt besöksantal i år. Vi på SkiStar har gjort allt vi kan för att det ska vara tryggt och säkert hos oss, men nu måste alla hjälpas åt att fortsätta följa råd och rekommendationer och inte ta semester från corona på fjällsemestern, säger Stefan Sjöstrand, vd för SkiStar AB.

Bokningsmönstret inför sportloven och erfarenheterna hittills under vintersäsonger visar också att gästerna tar ansvar: många bokar mindre boenden för t ex 4-6 personer istället för att fler familjer går ihop och bor i en stor stuga tillsammans, man reser bara med familjen och umgås i sin sociala bubbla. Dessutom reser man framförallt med egen bil, handlar med sig mat hemifrån eller beställer online och hämtar upp en matkasse på skidorten. SkiStars kundersökningar visar att hittills har gästerna både varit väldigt nöjda med sin vistelse och framförallt känt sig trygga och säkra i skidsystemen tack vare alla de försiktighetsåtgärder som införts.

8 tips för en trygg och säker vistelse på SkiStars destinationer under sportloven:

  • Förboka skidhyra, skidskola och SkiPass på skistar.com eller i SkiStar-appen för att undvika trängsel
  • Umgås bara med din familj eller i din sociala bubbla och planera er skiddag tillsammans, t ex tider för när och var du bl a äter lunch eftersom värmestugorna är stängda
  • Planera inköp och besök i butiker, räkna med längre kötider utomhus så klä på dig ordentligt och gå helst bara 1 person per sällskap/familj
  • Stanna hemma om du är sjuk och åk inte till fjällen om du har förkylningssymtom
  • Planera i förväg för hur du tar dig hem smittsäkert om du skulle bli sjuk
  • Se också till att planera din resa till och från skidorten så att det också sker smittsäkert
  • Håll en stavlängds avstånd och följ SkiStars försiktighetsåtgärder på skidorten. I SkiStar-appen hittar du senaste nytt på skidorten och ställ gärna in push-notiser så att ingen viktig information missas
  • Håll dig uppdaterad kring smittoläget gällande covid-19 inför och under resan samt följ de allmänna råden och rekommendationerna från myndigheterna.

Exempel på försiktighetsåtgärder som SkiStar genomför med anledning av covid-19
-Anpassade kösystem: Särskilda rutiner gäller med fållor för att optimera flöden, minska kontakterna mellan skidåkare och öka avståndet och därmed säkerheten, bland annat med uppmaningen att hålla en stavlängds avstånd i liftkön. Extra liftvärdar finns på plats för att guida skidåkarna rätt.

-Stängda värmestugor: Värmestugorna är stängda på grund av pandemilagen. I vissa fall, där det är möjligt, är det öppet så man kan nyttja toaletter men ej ha tillträde till själva värmestugan. Våra värmestugor med anslutande servering håller fortsatt öppet och följer samma regler och rekommendationer som restauranger det vill säga 4 personer per bord. Fler utegrillplatser erbjuds och flera restauranger erbjuder även tält och utomhusservering.

-Ingen after-ski (hos restaurangerna på SkiStars skidorter, som dock inte ägs av SkiStar).

-Verksamheter flyttas utomhus: Exempelvis all skidskoleverksamhet kommer att ske utomhus.

-Hemleverans: För att ytterligare minska fysiska kontakter erbjuder SkiStar i Sälen – norra Europas största skidområde där SkiStar förmedlar 14 500 bäddar – hemkörning av hyrd skidutrustning till boendet. I Åre och Sälen har SkiStar ett samarbete med Coop där SkiStars gäster kan beställa mat online med ett specialerbjudande. Matkassarna hämtas upp enkelt och tryggt i anslutning till butiken och tas med till boendet vid ankomst.

-Kontaktlös hantering av SkiPass, digital incheckning till boende och viktiga funktioner i SkiStar-appen: SkiPass kan du enkelt ladda med mobilen och 80% av alla SkiStars boenden erbjuder fr o m denna säsong digital in- och utcheckning. I SkiStar-appen kan du även ta del av när det t ex är minst folk i liften, boka bord till restaurangerna och få information om när det är minst folk i mataffären. Dessutom erbjuds ett digitalt kösystem för skiduthyrning och extra värdar finns på plats vid SkiStarShop och Concept Stores som har begränsat antal besökare inomhus.

-Utökade öppettider i liftarna: morgon- och kvällsskidåkning under högsäsong*

-Skidbussarna: har anpassade restriktioner i enlighet med gällande kollektivtrafik på skidorten

-Flexibla avbokningsregler: Gäster erbjuds flexibla avbokningsregler för att öka tryggheten kring boende genom SkiStars avboknings- och ombokningsförsäkring Boka Tryggt som över 80% av alla gäster lagt till inför sportloven. SkiPass, skidskola och skidhyra kan alltid av- och ombokas fram till dagen innan ankomst/första giltighetsdag.

-Särskilda rutiner för personal: Särskilda rutiner har införts. Det gäller allt ifrån personalboenden inkl karantänsboenden vid sjukdom till särskilda utbildningsinsatser för personalen till hur medarbetare som jobbar tillsammans ska samverka.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: SkiStar

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in