Turistbåten M/S Råsvalen sjösatt igen

By on 23 juni, 2022
Bild: LindeKultur

Efter två pandemi-år på land har turistbåten M/S Råsvalen i Lindesberg äntligen kunnat sjösättas av Lindesbergs Turistbåtsförening – bland annat med ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Bergslagen som äger Bergslagens Sparbank. 

Planen är att kunna erbjuda bokningsbara turer från och med vecka 28.

Lindesbergs Turistbåtförening är en ideell förening som äger och sköter driften av M/S Råsvalen. Sedan 1997 har turistbåten tuffat fram, sommar efter sommar – men en utdragen pandemi gjorde att den 12,2 meter långa båten tvingades upp på land.

För turistbåtföreningen – vars enda intäkter är sålda biljetter, chartrade turer och medlemsavgifter – blev coronapandemin en hård smäll, skriver Bergslagens Sparbank i ett pressmeddelande.

”Den stora utmaningen har varit att även om båten tagits upp på land behöver den fortfarande tas hand om, besiktigas, försäkras och repareras”, förklarar Agneta Johnsson – ordförande i Lindesbergs Turistbåtsförening.

Hon berättar att de bland annat anordnade en loppmarknad hösten 2021 för att kunna överleva vintern, rent ekonomiskt. Men – trots loppmarknaden var det ekonomiska läget ansträngt och föreningen sökte då bidrag hos Sparbanksstiftelsen Bergslagen.

”Hade vi inte fått bidrag hade vi inte kunnat planera och genomföra säsongen 2022 heller. Båten behöver bland annat nya batterier och byta kylsystem, något vi nu äntligen kunnat köpa in”.

Agneta Johnsson – ordförande i Lindesbergs Turistbåtsförening – på turistbåten.

I bankens pressmeddelande presenteras Lindesbergs Turistbåtsförening och dess turistbåt M/S Råsvalen:

Själva startskottet för verksamheten skedde 1994. Tre entusiaster började söka efter ett lämpligt objekt att bygga om till en turistbåt som skulle kunna gå mellan Lindesjön och Råsvalen.

Året efter fann de en gammal timmerbogserare i Sollentuna som de tre vännerna köpte och transporterade till Lindesberg. Väl på plats påbörjades förberedelser för ombyggnad omedelbart och i samma veva bildades Lindesbergs Turistbåtförening.

Föreningen, som helt och hållet av frivilliga eldsjälar, hade redan från början 550 medlemmar. Båten i sig – och möjligheten att nyttja den obegränsat – var onekligen bidragande.

”Vi gör detta för gubbarnas skull, för att upprätthålla och förvalta vad de påbörjade 1994. Vi får heller inte glömma att detta var något helt nytt, något som aldrig hänt i våra trakter. En båt byggdes nästan från grunden och de nya medlemmarna var nyfikna och intresserade av att vara med på resan”, berättar Agneta.

Under pandemin sjönk medlemsantalet och Agneta tror detta beror på att båten inte längre kunde läggas i och att även privatpersoner var tvungna att omprioritera sin vardag och sina engagemang.

Bokningsbara turer i sommar

Idag drivs föreningen av sju personer – alla med olika kunskaper och intresseområden och därmed avgörande för verksamheten på olika sätt.

Planen är att efter sjösättning kunna börja erbjuda bokningsbara turer från och med vecka 28. Agneta hoppas och tror att det kommer bli en bra sommar. Förhoppningsvis finns det ett uppdämt behov och ett intresse för att ge sig ut på sjön igen efter dessa två år då båten stått på land.

”Vi längtar efter att få ta emot besökare och passagerare igen! Turen är oerhört vacker – som passagerare får du uppleva massor: Lindesbergs stadskärna från Lindessjön, upp genom Bottenån och så ut på sjön Råsvalen!”

Turen kan bokas av privatpersoner på utsatta tider men också av företag, kompisgäng eller vid tillställningar så som bröllop, möhippa eller varför inte födelsedagsfirande.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login