Tusentals människor från 100 länder i klimatprotest i Istanbul.

Av på 30 juni, 2013

Tusentals människor från över 100 länder – däribland Sverige – samlades igår på Istanbuls gator för att protestera mot den turkiska kolkrafts-expansionen. Obama och EU har tillsammans fört samtal med turkisk polis om att inte attackera demonstranterna.

Det kommer att bli en livlig, färggrann demonstration med människor från hela världen. Stämningen på plats är en av gemenskap och sammanhållning.

– Vi svenskar går med i demonstrationen av två skäl, berättar Olivia Linander från PUSH Sverige. Vi är här i solidaritet med de pågående turkiska protesterna, och samtidigt för att stå upp för klimatet. Vi vill stötta de organisationer som visar sitt land, Turkiet, att de borde välja en annan väg än den gamla, fossila, vägen. Kring varje kolkraftverk som byggs finns en turkisk motståndsrörelse.

De senaste veckornas oroligheter i Istanbul började med att människor samlades i parken intill Taksim-torget för att skydda ett antal träd som skulle huggas ner. Det som eskalerade i extremt polisvåld började alltså med en fredlig manifestation för miljön.

– När vi besökte Taksim-torget häromdagen stod många människor fortfarande helt stilla på torget, i protest. Det är tydligt att protesterna inte kommer att sina, även om det inte längre syns på nyheterna, menar Olivia Linander som annars studerar i Skåne.

– Vi är här i Istanbul på en stor klimatsammankomst som heter Global Power Shift, säger Alva Snis Sigtryggsson, lärarstudent i Stockholm och vice ordförande i organisationen Fältbiologerna. Här samlas 500 unga klimatkämpar från runt om i världen.

Mötet i Istanbul kallas “Phase 1”. Därefter är tanken att den globala klimatrörelsen ska genomföra en välkoordinerad “Phase 2” av Global Power Shift.

– Det är då vi tillsammans, med hjälp av alla som vill vara med, mobiliserar för klimatet, berättar Alva Snis Sigtryggsson. Detta är en upptrappning inför en svensk och global klimatomställning.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in