Tusse släpper låt för Sverige för UNHCR

By on 6 juli, 2022

Läget i Ukraina är fortsatt mycket ansträngt – det är den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. UNHCR finns på plats för att hjälpa. För att ytterligare sprida uppmärksamhet kring frågan, och samla in pengar så att hjälpen når fram, samarbetar de nu med Sverige för UNHCRs ambassadör, Tousin “Tusse” Chiza för att i en ny kampanj släppa en nyinspelning av Evert Taubes “Brevet från Lillan”.

Musiker, Mello-vinnare och Idol-vinnare. Tusse behöver ingen närmare introduktion. Men det många inte vet är att han i sin barndom varit på flykt och tillbringat tre år i flyktingläger i Uganda. Han är ambassadör för Sverige för UNHCR och släpper idag en nyinspelning av Evert Taubes “Brevet från Lillan”.

– Taubes originalversion handlar ju om ett barn som skriver ett brev till sin far, och önskar att han skulle komma hem till sommaren, säger Tusse. Men att göra en version i den tiden vi lever i, med allt som händer både i Ukraina, Jemen och Afghanistan, där familjer splittras och barn skiljs från sina föräldrar, ger den en helt annan mening. Och att få göra den till förmån för Sverige för UNHCR, som hjälper människor på flykt i hela världen, är inget annat än en förmån, fortsätter han.

Kampanjen som Tusse medverkar i ska sprida medvetenhet kring situationen för människor på flykt och samla in pengar till UNHCR:s arbete. Kampanjen har sin utgångspunkt i den fruktansvärda situation som många Ukrainare idag befinner sig i. Över 14 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. 90 procent av de som flytt landet är kvinnor och barn. Kvar i Ukraina är många män i stridsför ålder – män som är någons pappa, son, bror eller pojkvän.

Tusse kom till Sverige som åttaåring och vann svenska folkets hjärtan när han lyckades nå semifinalen i Talang 2018. Sitt stora genombrott fick han när han vann Idol 2019 och släppte vinnarlåten ”Rain”. Med sin rekordvinst i Melodifestivalen 2021 med låten “Voices” blev han historisk genom att vara den enda artist I Sverige som vunnit både Idol och Melodifestivalen.

Tusses nyinspelning av “Brevet från Lillan” hörs i den nya kampanjen, och släpps nu i sin helhet på alla streamingplattformar.

Kultur
Örebronyheter

Källa: Universal Music

You must be logged in to post a comment Login