Tv-tittande bidrar till återhämtning

By on 13 december, 2021

Livspusslet kan vara en utmaning för många och ibland behöver alla en paus för återhämtning i vardagen. I en ny undersökning från Samsung Nordic menar de tillfrågade svenskarna att en kär gammal vän, nämligen Tv:n, ger avkopplande effekter. Sju av tio menar att just Tv-tittande bidrar till återhämtning och nio av tio använder Tv:n som avkoppling en eller flera gånger i veckan.

Många kämpar med att få ihop den dagliga agendan och stressnivån skenar lätt i väg när jobb, aktiviteter och andra måsten kräver fokus. Ren avkoppling prioriteras ofta bort, trots att de flesta behöver en välförtjänt paus ibland. Men det behöver inte vara så svårt. Faktum är att Hjärnfonden menar att en stund framför den egna Tv:n ger avkoppling för både kropp och hjärna[1].

Samsung Nordic har frågat över 1000 svenskar om deras Tv-användning, och resultatet visar att Tv:n har flera positiva och avkopplande effekter. Inte nog med att Tv-program och annat innehåll tillgodoser oss med viktig information, Samsung Nordics undersökning visar även att sju av tio anser att Tv-tittande bidrar till återhämtning. En fjärdedel uppger dessutom att de använder Tv:n för hälsofrämjande syften så som träning och meditation, där dubbelt så många kvinnor jämfört med män använder Tv:n på det sättet.

– Undersökningens resultat visar att Tv:n har en betydelsefull funktion i människor liv och vi hoppas att vårt breda utbud av Tv-apparater skapar en positiv inverkan på människors vardag. Vi arbetar ständigt med att utveckla vårt sortiment för att möta den efterfrågan som finns, och är stolta över att kunna erbjuda något som passar in i alla rum och hem, säger Magnus Nilsson, Produktchef på Samsung.

Fler kvinnor än män ser på Tv för att koppla av

Nio av tio av de tillfrågade slår sig ner framför Tv:n för att koppla av en eller flera gånger i veckan, och majoriteten menar att de känner sig mindre stressade efteråt. 60 procent av kvinnorna tittar på Tv varje dag för att koppla av, vilket är 13 procentenheter mer än de 47 procent av männen som också uppger att de tittar på Tv varje dag i syfte att koppla av.

Topplista:

  • Nio av tio (91%) har en eller flera tv-apparater hemma.
  • Sex av tio (62%) känner sig mindre stressade efter att de har tittat på Tv.
  • Nio av tio (91%) använder tv:n för att koppla av en eller flera gånger i veckan.
  • Sex av tio (60%) kvinnor använder Tv:n på det sättet.
  • 47 procent av männen använder Tv:n på det sättet.
  • Sju av tio (68%) är övertygade om att Tv-tittande bidrar till återhämtning.
  • En fjärdedel (25%) använder Tv:n för hälsofrämjande syften som till exempel träning, guidad meditation eller liknande.
  • En tredjedel (34%) av kvinnorna använder Tv:n på det sättet.
  • 17% av männen använder Tv:n på det sättet.

Om undersökningen:

Undersökningen är gjord av Norstat på uppdrag av Samsung Electronics Nordic. Totalt har ett riksrepresentativt urval på 1002 svenskar i åldrarna 18–60+ år svarat på frågor om Tv-tittande i relation till avkoppling.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Samsung

You must be logged in to post a comment Login