Två av tre föräldrar tycker att barnen rör sig för lite

By on 14 juli, 2022
Arkivbild

Två av tre föräldrar tycker att deras barn rör på sig för lite i vardagen, det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Svenska Bowlingförbundet.

I Örebro län motsvarar det att föräldrarna till cirka 40 000 barn anser att deras barn borde röra sig mer.

– Många föräldrar i Örebro län är oroliga över att barnen rör sig för lite. Att få sina barn att bli mer fysiskt aktiva kan vara nog så svårt och det är viktigt att hitta aktiviteter som barnen tycker är både roliga och utmanande. Det kan vara knivigt ibland, men jag tror att det finns aktiviteter som passar alla, säger Peter Hodor, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör barn och unga vara fysiskt aktiva minst 60 minuter per dag. Redan 2017 visade myndighetens undersökningar av hälsan bland skolbarn mellan 11 och 15 år att de spenderade i genomsnitt 70 procent av den vakna tiden sittande, stående eller i minimal rörelse. Bara i genomsnitt 10 procent ägnades åt den typ av pulshöjande aktiviteter som rekommendationer om rörelse i vardagen ofta gäller. 

Inställda träningar och restriktioner under coronapandemin har lett till att många barn och unga tappat aktiviteter som givit rörelse och motion. Ytterligare andra har inte ens fått möjligheten att komma i gång med sporter och aktiviteter.

– Stillasittande är ett hot mot folkhälsan och ett utbrett samhällsproblem i alla åldrar. Nu är det viktigt att vi inom idrotten tar ett ordentligt krafttag och gör vad vi kan för att vända den negativa trenden så att fler får uppleva den glädje som idrotten kan ge, säger Peter Hodor, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet.

Två av tre föräldrar, 65 procent, skulle vilja att deras barn rörde på sig mer i vardagen. Det visar en Sifoundersökning som Svenska Bowlingförbundet låtit göra bland föräldrar till barn mellan 0–17 år. I Örebro län motsvarar det föräldrarna till omkring 40 000 av länets cirka 62 000 barn.

– Vi inom idrotten behöver finnas där för alla barn och erbjuda meningsfulla aktiviteter och gemenskap. Inom bowlingen har vi märkt att barn och unga som kanske inte trivts i en idrott som elitsatsar tidigt kan komma till sin rätt. Det är en sport som passar många typer av människor i alla åldrar och där både kropp och hjärna får arbeta, säger Peter Hodor.

….

Fråga: Enligt Folkhälsomyndigheten bör barn och unga vara fysiskt aktiva minst 60 minuter per dag. I vilken grad skulle du vilja att ditt/dina barn rörde mer på sig i vardagen?

Svar Procent
I mycket hög grad  19
I ganska hög grad  46
I ganska låg grad  27
I mycket låg grad  7
Tveksam, vet ej  1
Total  100

….

Fakta: Om bowling
– Sverige blev med sina åtta medaljer bästa nation under Herrarnas EM i Helsingfors 2022.
– Det finns 17 000 bowlare som deltar i seriespel och tävlingar i Sverige.
– Bowling är en tillgänglig idrott som kan utövas av alla genom hela livet.
– Svenska Bowlingförbundet arbetar för att svensk bowling ska växa och utvecklas både som bredd- och elitidrott.

Fakta: Liten bowlingskola för nybörjare

– Välj rätt klot.
Många fokuserar på vikten när de väljer klot och självklart ska du orka både bära, hålla och kasta ditt klot men ännu viktigare är faktiskt storleken på klotets hål. Tumhålet ska vara så stort att du lätt kan släppa taget om klotet men undvik en onödigt stor storlek eftersom det kan göra att du tappar klotet av misstag. Utgå sedan från avståndet mellan tumhålet och hålen för lång- och ringfingret, när alla tre fingrar sitter på plats i klotet ska fingrarnas innersta led ligga i höjd med hålen för lång- och ringfinger så att du lätt kan böja ner fingrarna i dem.

– Använd pendelrörelsen.

Bowlingkastet bygger på pendelrörelsen i en avslappnad arm. Skjut ut armen med klotet rakt framför dig när du börjar ansatsen på cirka fyra steg. Är du högerhänt påbörjar du ansatsen med höger fot (tvärtom om du är vänsterhänt). Under andra steget ska klotet nå sin lägsta punkt. I ditt tredje steg är pendelrörelsen längst bak. När du sätter i fjärde och sista steget går svingen tillbaka. Du är nu framme vid övertrampslinjen med vikten på din vänstra fot och ditt högra ben skall därmed sträckas snett bakom vänsterbenet (tvärtom om du är vänsterhänt) samtidigt som klotet svingas mot käglorna.

Sikta med hjälp av pilarna.
På golvet finns sju prickar ställ dig vid den mittersta. På banan finns sju pilar. För att ha goda chanser att träffa i mitten av kägelpyramiden kan du prova att sikta mellan den andra och tredje pilen från höger (vänster om du är vänsterhänt). Skulle klotet gå för långt åt höger kan du prova att flytta dig lite åt höger (vänster om du är vänsterhänt) men fortsätt sikta på samma pil som tidigare. Klotet ska helst träffa strax till höger om den mittersta käglan längst fram (till vänster om du spelar med vänster hand).

Örebro
Örebronyheter

Källa Svenska Bowlingförbundet
Fakta: Om Sifoundersökningen
Undersökningen vände sig till föräldrar till barn i åldern 0–17 år och genomfördes under perioden 25 maj–3 juni 2022. Sammanlagt 1 000 föräldrar besvarade enkäten.

You must be logged in to post a comment Login