Två guld och ett silver på EM i truppgymnastik

By on 4 december, 2021

Det blev en strålande svenskdag på EM i truppgymnastik där alla tre svenska lagen tog medaljer. Guld för mixed och herrarna och silver till damerna som slutade på samma poäng som vinnarna från Island.

Guld till mixedlaget

Mixedlaget fick den bästa tänkbara starten på tävlingen. Alla gymnasterna ställde ner sina hopp på ett oerhört säkert sätt i den första grenen. Det följdes upp av ett mycket fint fristående där de höjde sig från kvaltävlingen. Avslutningen i tumbling var helt felfri och den totala poängen 54.550 räckte till guld för mixedlaget. Storbritannien tog silver före Finland som knep bronset.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har gått in som ett lag tillsammans och stöttat och peppat varandra. Vi har gjort det vi ska göra och det gick hela vägen. Jag är mest nöjd med helheten, att vi gick in och gjorde vårt absolut bästa. Det är jätteroligt att få pressa gränserna och visa vad vi damer kan göra, säger Nicole Hosseini som tävlar i mixedlaget och var en av tre tjejer från Sverige som för första gången tävlade på en trippelvolt på ett internationellt mästerskap. De andra två är Isabella Einéus och Lola Woody i damernas lag.

Silver till damerna som slutade på samma poäng som Island

Fristående var första grenen för damerna i deras EM-final och vilken start de fick med ett oerhört synkat fristående där svårigheterna satt som de skulle. I nästa gren tumbling flöt allt på och de svenska damerna visade upp både svår och snygg gymnastik. Då Islands damer också gjort en bra tävling kom avgörandet att stå i den sista grenen. Sverige hade några missar i hoppet och Island som alltid är starka i finaler satte sin tumbling. Båda lagen slutade på samma poäng 57.250 och de fick skiljas åt via grensegrar. Då Island hade högre poäng än Sverige i fristående och hopp gick guldmedaljen till isländskorna.

– Det var surt. Vi var sugna på ett guld idag. Vårt fokus har hela tiden varit att gå in och ha roligt tillsammans, det är då vi presterar som bäst, kommenterar Kia Ceihagen i damlaget efter tävlingen.

Guld till Sverige i herrklassen

Herrarna inledde sin final i fristående och framförde ett riktigt bra program där de höjde poängen från i kvalet. Andra gren var tumbling som även den var bra. Mästerskapet avslutades i trampett och med en total urladdning och fantastiska hopp blev den totala poängen blev 61.350 vilket ledde till guld för Sverige. Det till slut en klar seger för det svenska laget före Island som slutade tvåa och Storbritannien tog hem bronset.

– Jag skadade mig i tumblingen idag och jag är så stolt över hur laget ställde om och går in och levererar. De löste det så fantastiskt bra, det är hatten av! Det är sådan extrem tillit i laget och jag skulle inte vilja göra det här med några andra personer än de som är här idag, säger Patrik Gustafsson som tävlar i herrlaget och som dessutom fick utmärkelsen Smartscoring Shooting Star Award. Han fick utmärkelsen för hur han har jobbat med att komma tillbaka till voltandet igen efter att ha kämpat med ”lost-skills-syndrome” under en längre period och är en god förebild.

Under EM utses även ett All Star Team och där utsågs följande svenska gymnaster:

  • Tumbling damer: Agnes Arvidsson och Evelina Rosengren
  • Hopp damer: Nicole Hosseini
  • Fristående herrar: Teddie Ohrsin
  • Trampett herrar: Elias Gustafsson och Victor Emanuelsson

Sport | Sverige
Örebronyheter

Källa Gymnastikförbundet

You must be logged in to post a comment Login