Två svenskar vidare till VM-final i big air

Av på 16 mars, 2021

Konkurrensen var stenhård när två svenskar gick vidare till VM-final i big air. Oliwer Magnusson var bäst av alla i sitt heat och kvalade som etta medan Jesper Tjäder gick till final med en fjärdeplats.

Konkurrensen var stenhård när big air-kvalet på VM i Aspen avgjordes. Alla tre svenskar körde i det första heatet där 25 åkare slogs om sex platser till tisdagens final. Domarna var inte helt enig åkarna om vad som skulle ge höga poäng och inte. Därför var både Jesper Tjäder och Henrik Harlaut tvungna att tänka om efter det första åket.

Oliwer Magnusson satte standarden direkt när han gick upp i ledningen efter sitt första hopp med 95.25 poäng. När alla åkare hade gjort sina två åk stod det klart att ingen kunde rå på honom i toppen och han kvalade där med som etta.

– Det känns riktigt bra alltså, skönt att sätta första åket så jag slapp känna pressen i det andra. Det är bara i en tävling denna säsong som jag har behövt andra åket, så det har blivit lite mitt sätt att göra det på, säger Oliwer Magnusson direkt efter kvalet.

I finalen är det de två bästa hoppen av tre som räknas. Detta innebär att åkarna behöver visa på en större bredd och variation.

– Jag tror att det kommer bli ännu högre nivå på alla i finalen, så det blir väldigt tufft, men jag ska göra mitt bästa. Jag kommer nog börja med det tricket jag körde i kvalet, sen kör jag en switch 1800 också tror jag, säger Oliwer Magnusson.

Jesper Tjäder låg på en åttonde plats efter det första hoppet. Eftersom det var det bästa hoppet av två som räknades hade han all press på sig inför det andra. Pressen var inga problem och han hoppade hela vägen in i final med en fjärdeplats. Detta trots att han var tvungen att lägga om planen då domarna inte höll med om vad som skulle ge höga poäng.

– Det var ett tufft kval alltså, allt gick enligt plan från första hoppet. Jag gjorde ett trick jag aldrig har testat förut och är sjuk nöjd med det, men domarna höll inte med. Då fick jag lägga om planen och göra dubbel 1800 istället, som jag heller aldrig gjort på tävling. Kul att få testa två nya trick på två åk under tävling, säger Jesper Tjäder.

Henrik Harlaut nådde inte hela vägen till final och slutade på en åttonde plats. Detta trots ett av kvalheatets svåraste trick, som dessutom var prefekt utfört, men domarna höll inte med.

– Henrik gör precis det domarna säger att de vill se, håller graben länge och landar stabilt. Sedan är det någon som inte gör det och får mer poäng. Stil och utförande av tricket verkar inte räknas längre, det är mest hur mycket man kan snurra och bara ta tag någonstans, jättemärkligt. Det var jättekonstig stämning på start när till exempel Jesper gjorde sitt första hopp och alla tränare och åkare tyckte att det är det sjukaste de sett, och sen får han ett lågt poäng, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Trots att det var svårt att veta vad domarna ville se har vi två svenska freeskiåkare på start i morgondagens VM-final i big air. Sändningen från Aspen börjar kl.16.50 i TV10 och på Viaplay.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa: Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in