Tydlig koppling mellan topplistor och TikTok

By on 21 juli, 2021
Arkivbild

TikToks effekt på musikindustrin har varit ett faktum. Människor upptäcker nya låtar och ljudtrender och den framgången lever även utanför plattformen när låtar som blivit populära på TikTok snabbt når topplistorna. Detta är extra tydligt just nu, då låtar som lyfts på TikTok toppar Spotifys listor.

Genom TikTok upptäcks och sprids musik som en löpeld. I en ny studie från TikTok uppger 80 procent av de tillfrågade på TikTok att de upptäcker ny musik på plattformen. Detta är något skivbolagen självklart upptäckt och anpassar sig efter.

Nordisk satsning – Sveriges EM-låt i topp

Att TikTok öppnat sitt nordiska kontor i Stockholm innebär att musiker och skivbolag lättare än tidigare kan promota sina låtar via TikTok. Det senaste samarbetet mellan Warner och TikTok kring den officiella svenska EM-låten ”Flaggan i topp” med Anis Don Demina & SAMI visar återigen styrkan hos plattformen, samt vilken enorm påverkan den har i att hitta nya lyssnare till artisters musik. På kort tid har användarna själva skapat över 34 000 olika klipps med över 80 miljoner visningar med låten som ledmotiv.

– Vi har under de senaste åren följt många internationella artister och låtar som fått sina stora genombrott med hjälp av TikTok. Det har blivit en plattform för artister och fans att mötas, och vi har längtat efter den dagen TikTok etablerar sig lika starkt även här i Sverige och resten av Norden, säger Jenny Palmquist Head of Partner Relations på Warner Music Sweden.

Samarbetet går ut på att Tiktok marknadsför artisters låtar på plattformen, och artisterna engagerar sig i sin tur med relevant innehåll med hjälp av sin musik. Exempelvis gjorde Anis Don Demina även två livesändningar på plattformen och interagerade direkt med Tiktoks användare.

– Musik är verkligen TikTok:s DNA. Hela plattformen är skapad för att ge användare en plats att vara kreativa och uttrycka sig. Skillnaden mellan TikTok och andra plattformar är att TikTok inte är lika följarbaserat. Allt handlar om hur bra innehållet är. Riktigt bra innehåll kan på nolltid nå en miljonpublik. Detta är en stor del av varför det finns en så tydlig koppling mellan topplistorna och populära TikTok-låtar. Det är fantastiskt att se skivbolag som Warner använda sig av plattformen för att sprida musik, säger Farhad Zand, chef för TikToks nordiska musiksatsning.

Andra musiker som växer genom TikTok är:

  • Sinan
  • Asme
  • A36
  • Miriam Bryant
  • Dag Tolstoy
  • Hov1
  • Sigrid
  • Aurora

Kultur | Regionalt
Örebronyheter

Källa: TikTok

You must be logged in to post a comment Login