- Lokala handelns dag blir helgfest i city
- Viktig information om din Frisktandvård felaktigt utskick om månadsbetalning
- Kumla kommun digitaliserar sin posthantering
- Ljusnarsbergs kommun bjuder in föreningar
- Sarah Granberg Örebro Universitet får stöd
- Dags för årets fjärde Örebro Rock & Blues på Clarion Hotel
- Spray mot opioidöverdos ger ambulansen chans att hinna fram i tid
- Populärvetenskaplig frågestund med fästingburen TBE i fokus
- Karlskogafesten bjuder på ett stjärnspäckat program
- Vinnare och förlorare på fritidshusmarknaden i Örebro
Tydlig tystnadskultur vid åldersdiskriminering

Drygt var femte person i Sverige har blivit diskriminerad eller orättvist behandlad på grund av sin ålder. Få valde att berätta det för någon – och knappt någon gick till sin HR-chef. Samtidigt uppger en klar majoritet av Sveriges HR-ansvariga att de har en kultur på deras arbetsplats som gör att medarbetare vågar förmedla om de blivit diskriminerade eller orättvist behandlade på grund av sin ålder. Det framkommer av en ny omfattande Sifo-undersökning om åldersdiskriminering framtagen av hygien- och hälsobolaget Essity.
Rapporten Åldersperspektivet är en del av Essitys mångfalds- och inkluderingsarbete. Här har företaget låtit TNS Sifo fråga dels över 1000 svenskar i sysselsättning, dels nära 900 HR-chefer, en mängd åldersrelaterade frågor. Resultatet visar bland annat att åldersdiskriminering – trots att det är förbjudet enligt svensk lag – fortfarande förekommer i bred utsträckning. Idag uppger fler än var femte arbetande person (22%) i Sverige att de blivit diskriminerade eller orättvist behandlade på grund av sin ålder.
Främst kvinnor och unga som drabbas
Det är lätt att tro att det främst är äldre som drabbas av åldersdiskriminering – men så är inte fallet. Jämför man mellan de som är yngre än 40 med de som är äldre så svarar 27 procent av de yngre att de drabbats mot 19 procent av de äldre. Nära var femte (17%) i den yngre åldersgruppen vände sig till sin närmaste chef för att berätta. 30 procent svarar “nej” på frågan om de fick den hjälp eller förändring som de önskat. Det är fler kvinnor (25%) än män (19%) som drabbas av åldersdiskriminering.
Få berättar
Endast varannan som råkat ut för åldersdiskriminering valde att berätta det för någon.
Betydligt fler män (63%) än kvinnor (49%) gjorde det inte. Av de som valde att berätta så anförtrodde sig dessutom de allra flesta (29%) till en vän, utan någon förväntan till förändring. Endast 14 procent vände sig till sin närmaste chef och nästan ingen till facket (5%) eller HR-avdelningen (4%).
HR-cheferna har annan bild
Samtidigt, genom en parallell Sifo-undersökning som Essity låtit genomföra bland närmre 900 HR-ansvariga, svarar så många som 77 procent att de har en kultur på deras arbetsplats som gör att medarbetare vågar förmedla om de har blivit åldersdiskriminerade.
– När det kommer till rapporterade fall av åldersdiskriminering, så finns det uppenbarligen ett stort mörkertal. Tystnadskulturen som råder visar hur viktigt det är för företag att utbilda alla på arbetsplatsen – i synnerhet chefer och HR-ansvariga – så att vi blir bättre på att se vad som pågår, ha relevanta och ibland svåra dialoger samt ingripa när det behövs, säger Pia Höök, ansvarig för mångfald-, jämställdhets- och inkluderingsfrågor på Essity.
John Mellkvist är rådgivare, författare och frontfigur i debatten om ålderism. Han menar att åldersdiskriminering är den vanligaste och mest accepterade diskrimineringsgrunden idag och att svårigheten att tala om problemen handlar om skam och oro för att undergräva den egna karriären i kombination med svårigheten att leda diskrimineringen i bevis.
– Att driva ett diskrimineringsärende mot sin arbetsgivare är idag en både uppslitande och riskfylld process, eftersom gråzonerna och kryphålen är många. Risken är stor att både förlora juridiskt och dessutom få en stämpel på arbetsmarknaden som gnällig eller besvärlig. Ett långsiktigt attitydarbete behövs där fler inser ålderismens utbredning liksom att åldersdiskriminering är en förolämpning mot sig själva i framtiden, säger John Mellkvist.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Spotlight
Related Posts
Latest News
-
Lokala handelns dag blir helgfest i city
Lokala handelns dag infaller på lördag den 26 april, men...
- Posted april 22, 2025
- 0
-
Klass 2B Lillåns skola klara för final i Sikta mot stjärnorna 2025
Efter ett rekordstort antal nomineringar och ett fantastiskt engagemang från...
- Posted april 22, 2025
- 0
-
Viktig information om din Frisktandvård felaktigt utskick om månadsbetalning
Den som betalar sin Frisktandvård månadsvis via autogiro, kan ha...
- Posted april 22, 2025
- 0
-
Kumla kommun digitaliserar sin posthantering
Under 2024 började Kumla kommun att skicka ut fakturor digitalt...
- Posted april 22, 2025
- 0
-
Ljusnarsbergs kommun bjuder in föreningar
Ljusnarsbergs kommun bjuder in föreningar till en gemensam träff för...
- Posted april 22, 2025
- 0
-
Sarah Granberg Örebro Universitet får stöd
Utmaningar i arbetslivet kopplade till kameraövervakning i kommuner och regioner,...
- Posted april 22, 2025
- 0
-
För svårt att ta sig ur skuldsättning slår ny rapport fast
Trots sämre ekonomiska tider och att fler ansöker om skuldsanering,...
- Posted april 22, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login