Tydlighet och samarbete för ett tryggt bibliotek

By on 10 mars, 2023
Bild: Örebro kommun

Efter ett pilotprojekt med en bibliotekssocionom här på vårt stadsbibliotek sammanfattas erfarenheterna i rapporten ”Örebro bibliotek – ett bibliotek för alla, men inte för allt”.

Den ger svart på vitt att definiera tydligt vart gränserna för var uppdrag börjar och slutar, tillsammans med andra funktioner i samhället kan bygga demokratin starkare.

På Örebro bibliotek har man som många av Sveriges bibliotek gått en rätt vinglig balansgång mellan att å ena sidan vara en kravlös plats för alla medborgare, där man har rätt att vara utan ett ärende. Å andra sidan hantera besökare vars beteende mer eller mindre uppenbart krockar med biblioteket som system.

Pilotprojekt med en bibliotekssocionom

I ett försök har därför Örebro bibliotek anställt en bibliotekssocionom under det senaste året, för att utforska det demokratiska uppdraget och definiera gränsen för bibliotekssystemet.

Nu har han sammanfattat arbetet i en rapport och man kan konstatera att nyckeln för att lyckas upprätthålla demokratiska uppdrag och allas rätt att ta del av bibliotekets erbjudande på ett tryggt sätt är att bli än mer tydliga i gränser och att kroka arm med andra aktörer i samhälle. Under året har man kommit rätt långt i det arbetet.

Samsyn för att skapa trygghet

Man har lagt stor möda på att etablera samsyn i personalgruppen kring vilka spelregler som gäller vid ett biblioteksbesök och på att skapa rutiner som gör det möjligt att se till att de följs. Det har handlat om tydlighet om alltifrån skyltning, var och vad man äter på biblioteket, till att droghantering i lokalerna är oacceptabel.

Samarbete för att stötta

När man träffar på besökare som har svårigheter eller är utsatta är det viktigt att man sätter sin gräns för bibliotekets ansvar, men därefter behöver man göra det möjligt för personen att kunna få annat stöd. Man har under det här året bygg upp ett bättre kontaktnät med övriga aktörer i samhället. Man har ett systematiskt och regelbundet samarbete mellan verksamhet, ordningsvakter och polis och man har etablerade kontakter med skola, socialtjänst och härbärgen.

Ett vardagsexempel

Ett exempel som nämns i rapporten beskriver när både personal och besökare uppmärksammade en hemlös besökare som luktade väldigt illa, bibliotekssocionom åtog sig att försöka åtgärda problemet och startade ett samtal.

Det utmynnade i att personen fick plats på ett härbärge, med möjlighet till dusch och tvätt av kläder. Dagen därpå återkom personen, nyduschad och med tvättade kläder, för att fortsätta samtalet.

– Vi har kommit många steg framåt i vårt arbete med att skapa trygghet och därmed att stärka våra möjligheter att uppfylla vårt demokratiuppdrag. Planen är att jobba vidare i samma inriktning och vi permanentar tjänsten för en bibliotekssocionom här på stadsbiblioteket i Örebro, säger Lars Hilmersson, chef för Örebro bibliotek.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login