Underlätta för funktionsnedsatta att jaga

Av på 4 augusti, 2013

– Ska funktionsnedsatta utsättas för extra krånglig byråkrati när de ska ut och jaga?

Snart drar jaktsäsongen igång men det är inte lika lätt för alla att komma ut i skogen. För att till exempel kunna delta i Svenska Jägareförbundets nio jaktarrangemang 2013 för funktionsnedsatta jägare med behov av gånghjälpmedel måste man söka sex dispenser från sex olika länsstyrelser. Detta anser Svenska Jägareförbundet är diskriminerande.

– För att få slut på diskrimineringen bör alla dispenser för till exempel motordrivna terränggående gånghjälpmedel för att komma ut i naturen på barmark gälla i hela Sverige, säger Rikard Södergren på Svenska Jägareförbundet.

– För att få jaga fågel, bäver, skogshare, mård, iller med flera viltarter måste jag även ansöka om dispens från artskyddsförordningen, eller till Naturvårdsverket om det gäller stora rovdjur, säger han.

I Svenska Jägareförbundets projekt Jakt för alla, ingår att öka tillgänglighet och förenkla för funktionsnedsatta att träna skytte på jaktskyttebanor, öka informationsspridningen om till exempel att åka fyrhjuling i naturen, delta i jakter för jägare och prova-på-jakter för nyfikna. Arrangemangen sker runtom i landet. Dessutom arbetar förbundet för att förenkla regelverket så att det inte försvårar för funktionsnedsatta jägare.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in