Undersköterskan Anna Lindkvist vill höja statusen på yrket: ”Vi måste våga vara stolta”

Av på 8 november, 2018
Anna Lindkvist är undersköterska på Kärl-Thorax Intensiven.

”Vi måste våga vara stolta över att vi är undersköterskor.” Det är Anna Lindkvists budskap till sina kollegor. I 27 år har hon jobbat som undersköterska och aldrig hört talas om en konferens bara för sin yrkesgrupp – tills nu. På onsdag är hon en av föreläsarna på Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor på Conventum i Örebro.

Få andra yrkesgrupper är så bra på omvårdnad som undersköterskor. Om det är något de är proffs på så är det att hålla den som får vård glad, mätt, torr och trygg. Men långt ifrån alla undersköterskor ser sitt eget värde och vågar säga att de är bra, menar Anna Lindkvist, undersköterska på Kärl-Thorax Intensiven på Universitetssjukhuset i Örebro.

Jag reagerar väldigt starkt när någon säger att hon eller han ”bara” är undersköterska. Hur ska vi kunna lyfta undersköterskor som grupp och lyfta oss själva om vi inte tycker att vi är bäst? Vi måste våga vara stolta över vårt yrke.

”Får inte bli ett slaskyrke”
Behovet av undersköterskor på olika funktioner i samhället ökar. Det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens inom yrket. Med en åldrande befolkning blir det ännu svårare i framtiden.

– För att vi ska få någon som kan ta hand om oss när vi blir gamla behöver vi få upp statusen. Undersköterska får inte bli ett ”slaskyrke”. Det här är ett fantastiskt yrke där man får arbeta tillsammans med många yrkeskategorier, med de sjukaste, äldsta och ofta svagaste människorna och ge dem av all sin omvårdnadskunskap, säger Anna Lindkvist.

På Undersköterskedagen i Conventum den 14 november föreläser Anna Lindkvist under rubriken ”Varför kan jag inte säga att jag är bäst?! Eller kan jag det?”. Arrangörer är Utbildningscentrum på Universitetssjukhuset i Örebro.

Konferensen unik i sitt slag
Konferensen är unik i sitt slag i Sverige och har 900 deltagare anmälda.

– Att det ordnas en konferens med möjlighet till fortbildning och möten kan bidra till att få upp statusen på yrket, säger Anna Lindkvist.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in