Undersökning visar – Fastighetsmäklare vill slippa söndagsvisningar

Av på 26 januari, 2020
Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet

Många fastighetsmäklare vill slippa visningar av bostäder på söndagar. Enligt en undersökning bland Mäklarsamfundets medlemmar vill nästan två av tre mäklare (62 procent) trappa ner på söndagsvisningarna. 

Mäklarsamfundet har ställt frågan mot bakgrund av att flera ledande mäklare i Oslo har kommit överens om att skära ner på söndagsvisningarna. Resultatet i Mäklarsamfundets enkät visar att många svenska mäklare skulle välkomna en liknande överenskommelse. 

– Mot bakgrund av resultatet kommer Mäklarsamfundet att lyfta frågan om söndagsvisningar i branschen. Det är inte otänkbart att vi i Sverige kommer att få se en liknande utveckling med färre söndagsvisningar, menar Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet. 

I den norska huvudstaden önskade fastighetsmäklarna mer tid till familjen men överenskommelsen syftade också till att motverka tidiga avhopp från yrket. Här i Sverige upplever många mäklare en ansträngd arbetssituation, inte sällan med arbete alla dagar i veckan. Obekväma arbetstider nämns bland de vanligaste orsakerna när fastighetsmäklare funderar på att byta yrkeskarriär. 

– Vi vet att en andel av kåren avregistrerar sig och slutar jobba i 30-40 årsåldern Jag tror inte att det är en slump att vissa mäklare väljer att sluta under den period i livet då många har småbarn. Då vill man vara hemma med familjen på helgerna, menar Björn Wellhagen. 

Det råder särskilda arbetsvillkor i branschen, jobb alla dagar i veckan, ständig tillgänglighet och provisionsbaserade löner. Två tredjedelar av våra medlemmar lever enbart på provision. 

– Jag välkomnar en diskussion om söndagsvisningarna och kommer att ta kontakt med mina kollegor i Oslo för att höra mer om deras erfarenheter, säger Björn Wellhagen.

Från enkäten

I Norge har mäklarna i Oslo kommit överens om att trappa ned på söndagsvisningarna, skulle du vilja se en liknande överenskommelse i Sverige?

  • Ja 505 svarande, 62,12%
  • Nej 158 svarande, 19,43%
  • Ingen uppfattning 150 svarande, 18,45%

Regionalt
Örebronyheter

Källa Mäklarsamfundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in