Undvik bilproblem på semestern

By on 22 juni, 2020
Arkivbild

Den som ska ut och köra bil i sommar har mycket att tjäna på att förbereda bilen. För att slippa till exempel motorstopp eller punktering finns några enkla saker du kan göra inför resan för att bilen ska klara sig så bra som möjligt, oavsett om du har en nyare eller äldre bil.

För det första är det viktigt att bilen servats, så att alla delar har kontrollerats och slitdelar bytts ut i tid, innan följdfel uppstår.

Förebyggande underhåll är det bästa knepet för att slippa oförutsedda fel och extra kostnader, säger Milos Kosijer, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

På bilservicen byts inte bara motorolja. Bilens olika delar kontrolleras och filter byts ut, bland annat till motorn och bilens kupé. Förutom bilservicen finns en del man kan göra själv för att klara sig så bra som möjligt på resan.

– Se till att däcken är i bra skick, har tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck. Läs noga i bilens manual, ofta ska det vara lite högre lufttryck vid full last, säger Milos Kosijer.

Att ha fräscha torkarblad och fylla på spolarvätska är också helt nödvändigt inför en längre resa. En bra tumregel under själva resan är att tvätta vindrutan på macken vid varje tankning.

Även andra system på bilen kan behöva service ibland. Blåser AC:n inte lika kallt som tidigare? Genom att kontrollera och vid behov fylla upp bilens AC-system kan det gå att undvika kostsamma reparationer om AC-systemet töms helt på kylmedel och går sönder.

En annan sak att se över är försäkringen. Om något oförutsett händer kanske det kan vara bra att ha skydd mot extra kostnader som kan uppstå om bilen blir stående på verkstad, som att få en hyrbil under tiden och kunna fortsätta sin semester?

Det är också bra att se över försäkringen om man ska låna ut bilen till yngre förare, många bolag har en gräns på 24 år i villkoren om inget annat avtalats om, säger Milos Kosijer.

Om det skulle inträffa något oförutsett på resan finns också andra lösningar. Skydd för att klara sig hem brukar ingå i de olika assistansförsäkrings-erbjudanden som går att teckna, då ingår ofta hyrbil i två–tre dagar och, om det behövs, hotell.

Regionalt
Örebronyheter

Källa M Sverige

You must be logged in to post a comment Login