Undvik nära kontakter i minst sju dagar om du varit utomlands

By on 10 februari, 2021
Arkivbild

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer för hur alla som reser in i Sverige bör agera, oavsett vilka länder resenären har besökt. Det är viktigt att under en tid efter ankomst till Sverige undvika nära kontakter med andra samt att testa sig för covid-19.

I flera länder har nya varianter av viruset som orsakar covid-19 fått stor spridning. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att personer födda 2014 eller tidigare bör testa sig för covid-19 i samband med inresa och testa sig igen fem dagar efter ankomst. Resenärer bör också stanna hemma och undvika nära kontakter i sju dagar.

De som arbetspendlar över den svenska gränsen rekommenderas att testa sig för covid-19 en gång i veckan.

Krav på negativt test för utländska medborgare som reser in i Sverige

Regeringen har samtidigt beslutat om att personer som är utländska medborgare och vill resa in i Sverige måste ha testat negativt för covid-19. Resenären måste kunna visa upp ett intyg vid gränsen som visar att resenären har testat negativt. Folkhälsomyndigheten har tagit fram föreskrifter där det framgår hur intyget ska vara utformat.

Det får ha gått max 48 timmar mellan tillfället för provtagningen och gränspassagen. Följande typer av test för covid-19 är godkända: PCR-test, Antigentest och LAMP-test. Antigentest finns i form av snabbtester för pågående covid-19-infektion, och är vanligen det test som benämns snabbtest.

Följande uppgifter måste finnas på intyget för att det , ska vara giltigt:

  • Namnet på den som har testats
  • Tidpunkt för provtagningstillfället
  • Huruvida det test som utförts är ett antigentest, PCR-test eller LAMP-test
  • Testresultatet
  • Utfärdare av intyget

Uppgifterna ska klart framgå på svenska, engelska, norska eller danska.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten

You must be logged in to post a comment Login