Undvik ränta på kvarskatt genom extra inbetalning

By on 3 februari, 2023
Arkivbild

Från den 14 februari påförs ränta på kvarskatt över 30 000 kronor, räntan kan undvikas genom en extra inbetalning till Skatteverket senast den 13 februari. På lägre belopp påförs ränta från den 4 maj. Räntan är 3,75 procent.

Sista betalningsdag för kvarskatt är för de flesta den 12 september, vilket är två månader tidigare än 2022.

Vanliga orsaker till kvarskatt är att en person får lön eller pension från flera utbetalare eller att en person har sålt bostad eller värdepapper med vinst. En annan orsak kan vara att personen har inkomster av uthyrning eller har betalat av sina lån på fastighet och därmed har fastighetsavgift men inte ränteavdrag.

– Sista dagen att betala kvarskatt i år är för de flesta den 12 september. Det är två månader tidigare än i fjol på grund av att fler får besked tidigare i år. Sista betalningsdag är 90 dagar efter slutskattebeskedet. De flesta med kvarskatt kommer i år att få sitt slutskattebesked i juni istället för i augusti, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Skatteverket har olika tjänster till hjälp för den som behöver räkna ut sin skatt. Den som sålt bostad kan i en förbättrad tjänst ”Förbered uppgifter om din sålda bostad inför deklarationen” lägga in alla uppgifter inför deklarationen och även direkt ansöka om uppskov med att betala skatt på vinsten.

– I den nya, förbättrade tjänsten för att lämna uppgifter om såld bostad går det att göra allting klart i samband med försäljningen, och sedan bara importera uppgifterna till e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 med en knapptryckning. Tjänsten där du förbereder uppgifterna är öppen året runt, säger Athina Karapanagiotidou, sektionschef på Skatteverket.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Skatteverket

You must be logged in to post a comment Login