Unga i idrottsorganisationer får fyra gånger mer i offentligt stöd än unga med andra engagemang

Av på 24 oktober, 2013

Stödet till unga är nästan fyra gånger högre om de är aktiva i idrottsorganisationer jämfört med barn- och ungdomsorganisationer. Det visar en rapport som idag presenteras av Sveriges ungdomsorganisationer – LSU. Nu kräver LSU att det nationella stödet till barn- och ungdomsorganisationer ska vara lika stort som till idrottens barn- och ungdomsverksamhet senast 2018. Dessa frågor diskuteras på konferensen LSU Forum idag, torsdag den 24 oktober, med bland andra Ungdomsminister Maria Arnholm.

I rapporten Fritidens prislapp som presenteras under LSU Forum idag, torsdagen den 24 oktober, framkommer att idrottsorganisationernas barn- och ungdomsverksamhet får 3,6 gånger mer i offentliga stöd per medlem än barn- och ungdomsorganisationerna.

– Det är inte rimligt att ungdomsorganisationerna får så lite stöd i förhållande till ungdomsidrotten. En ungdom som idrottar ska inte värderas högre än en ungdom som engagerar sig i exempelvis demokratifrågor, säger Felix König, ordförande för LSU.

LSU kräver nu att det nationella stödet till barn- och ungdomsorganisationer och idrottens barn- och ungdomsverksamhet senast till 2018 ska vara lika stort per medlem och att en riksnorm för ekonomiskt stöd till ungdomsorganisationer ska upprättas till 2016.

– Vi från LSU kräver att dessa skillnader försvinner under nästa mandatperiod. Idrotten har en viktig roll för ungas utveckling. Men till skillnad från idrotten drivs ungdomsorganisationerna för unga av unga. I ungdomsorganisationer får hundratusentals unga en tillhörighet, en inblick i demokratiska processer och kunskap om hur man organiserar sig. Det är oerhört viktigt för det svenska samhället, säger Felix König, ordförande för LSU.

LSU kräver också att det tillsätts en parlamentarisk utredning under 2014 för att granska skillnaderna mellan idrottsorganisationernas barn- och ungdomsverksamhet och barn- och ungdomsorganisationerna avseende ekonomiskt stöd, subventioner, skatte- och avgiftslättnader. Utredningen ska ge förslag på finansiering, struktur och uppföljning på nationell och lokal nivå för att uppnå en jämlik värdering av ungas fritid.

LSU Forum idag kl 12-18 bland annat med ungdomsminister Maria Arnholm

På LSU Forum som äger rum idag, torsdag den 24 oktober 2013, deltar bland annat Ungdomsminister Maria Arnholm i ett samtal med LSU:s ordförande Felix König kl, 16.30 – 17.00.

Rapporten Fritidens prislapp presenteras under LSU Forum idag kl. 14.15.

Medverkar gör:
• Marcus Hartmann, stabschef på Kulturdepartementet
• Isak From, riksdagsledamot (S)
• Ungdomsminister Maria Arnholm (Fp)

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in