Unga kvinnor vill fira en klimatsmartare jul

By on 20 december, 2019

Två av tre unga kvinnor vill bli mer klimatsmarta i sitt julfirande. Det visar en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket. Snittet för samtliga svenskar som vill fira mer klimatsmart är 45 procent och det man framförallt kan tänka sig att göra för att bli mer klimat- och miljömässigt hållbar i jul är att slänga mindre julmat.

Traditioner i allmänhet och julen i synnerhet kan kännas svåra att tumma på, men i Blockets undersökning svarar nära hälften av svenska folket (45 %) att de i år skulle vilja fira en mer klimatsmart jul. Andelen är ännu högre bland unga i åldern 18-29 (56 %) och som högst bland unga kvinnor där två av tre (66 %) uttrycker samma önskan. 

– Julen är kanske den mest traditionsenliga högtiden vi har i Sverige och många vill att den ska vara och se ut på samma sätt från år till år. Men hållbara förändringar behöver ske även här, framförallt för att sätta ett gott exempel för den yngre generationen som så småningom kommer föra traditionerna vidare, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket. 

Det svenskarna främst kan tänka sig att göra för att julen ska bli mer klimat- och miljömässigt hållbar är att slänga mindre julmat (45 %), köpa färre julklappar (36 %) och ha mer ekologiskt på julbordet (35 %). Var femte kan tänka sig fler hemmagjorda eller hemlagade julklappar (20 %) och nästan lika många förespråkar en större andel begagnade julklappar (17 %). 

Bland unga i åldern 18-29 år kan så många som var tredje tänka sig att köpa fler begagnade julklappar (32 %) för att göra julen mer klimat- och miljömässigt hållbar.

Det är dock inte alla som kan tänka sig att fira en mer hållbar jul. Var tionde svensk (11%) kan inte tänka sig att göra julen mer hållbar på något sätt och var tredje (33 %) uppger att de inte vill fira en mer klimatsmart jul i år. Bland dessa är andelen män är högre än andelen kvinnor (43 % respektive 22 %). 

– Det finns otroligt många sätt att göra julen mer klimatsmart på som inte nödvändigtvis innebär stora uppoffringar, utan snarare handlar om att tänka på ett nytt och mer hållbart sätt. Varför inte dela upp den överblivna julmaten mellan gästerna, samåka till firandet eller låta varannan julklapp vara begagnad? Många bäckar små gör stor skillnad, fortsätter Tero Marjamäki.

Det här kan svenskarna tänka sig att göra för att julen ska bli mer hållbar (flervalsfråga):

 1. Slänga mindre julmat, 45%
 2. Köpa färre julklappar, 36%
 3. Ha mer ekologiskt på julbordet, 35%
 4. Sätta timer eller släcka julbelysningen, 33%
 5. Köpa en svensk, närproducerad gran, 25%
 6. Ha mer rättvisemärkt på julbordet, 24%
 7. Ha mer vegetariskt och mindre kött på julbordet, 24%
 8. Minimera antalet bil- eller flygresor, 22%
 9. Fler hemmagjorda eller hemlagade julklappar, 20%
 10. Avstå från att köpa julklappar, 17%
 11. Köpa en större andel begagnade julklappar, 17%
 12. Köpa begagnade juldekorationer, 14%

Regionalt
Örebronyheter

Källa Jungrelations
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel. 1001 intervjuer samlades in bland svenska allmänheten 18-79 år under tidsperioden 31 oktober – 5 november.

You must be logged in to post a comment Login