Ungas beteende på nätet kan vara brottsligt

By on 29 oktober, 2020

Bilder med sexuellt innehåll har blivit allt vanligare bland unga på nätet. Att ”byta nudes” sker mellan unga som fått kontakt via sociala medier. Bilderna kan snabbt få väldigt stor spridning och sluta med stor skuld och skam hos de som är inblandade.

 Det många unga inte vet är att de dessutom kan begå brott när de byter bilder. Brottet kan vara både att skicka oönskade bilder, be den andra personen om bild och sedan sprida bilden vidare.

– Jag tror att de flesta vet att det är moraliskt fel men i stunden framför telefonen kanske de inte tänker på att det är ett brott som kan leda till åtal, rättegång och att socialtjänsten blir inblandad. Det är bra om vuxna runt omkring tar ansvar, inte bara för att guida barnen i hur man beter sig mot andra i verkligheten, utan även på nätet för det är lika verkligt, säger Therése Hahne, som utreder internetrelaterade sexualbrott mot barn.

Anmäl alltid
Det är viktigt att både unga och vuxna i deras närhet vet att den här typen av brott ska polisanmälas, gärna så snabbt som möjligt eftersom det påverkar möjligheterna att utreda händelsen. De uppgifter polisen behöver är användarnamn och visningsnamn för den som blivit utsatt och gärningspersonen, samt vilken plattform det har skett på och vilken tid. Skärmdumpar är också viktiga särskilt i medier där konversationer försvinner.

Även om den som blev utsatt den här gången inte tyckte det kändes så allvarligt kan anmälan bidra till att andra slipper utsättas.

– Tyvärr väljer många att inte anmäla eftersom de skäms och ser sig själva som delansvariga för att brottet skett. Det här är helt fel, de är brottsoffer och ingenting annat. Om de flesta istället väljer att anmäla synliggörs omfattningen av brottsligheten och då finns större chanser att polisen kan prioritera den här typen av brott och satsningar på förebyggande arbete, säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscenter.

Kampanj i sociala medier
Under höstlovet går polisen ut med en riktad kampanj på Snapchat i syfte att förändra attityden hos unga, informera om att detta faktiskt kan vara brottsligt men även att avstigmatisera den här typen av brott. Det är aldrig personen som blivit utsatt som bär skulden.

Vad säger lagen?

Sexuellt ofredande 6 kap 10 § brottsbalken

  • Om en nakenbild skickas till någon som är under 15 år räknas det som sexuellt ofredande, även om bilden var önskad.
  • Om nakenbilden skickas till någon som är 15 år eller äldre är det ett brott om bilden var oönskad och handlingen kränkte mottagarens sexuella integritet.

Utnyttjande av barn för sexuell posering 6 kap 8 § brottsbalken

  • Den som ber ett barn under 15 år att posera sexuellt begår ett brott.
  • Om barnet är över 15 men under 18 år, begår den som frågar ett brott om poseringen är ”ägnad att skada barnets hälsa eller utveckling”.

Andra brott som kan vara aktuella beroende på situationen är barnpornografibrott, olaga integritetsintrång och förtal.

Tips till dig som är vuxen

  • Ta reda på vilka appar barnet använder och lär känna dem själv, helst tillsammans med barnet.
  • Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
  • Prata med barnet om att aldrig skicka nakenbilder till någon. Inte ens någon som hen litar på. Man vet aldrig vad som händer med bilderna i framtiden.
  • Berätta för barnet att någon som ber en minderårig om nakenbilder begår ett brott. Det kan göra det lättare för barnet att säga nej.
  • Om barnet har varit med om något, visa att du som vuxen bryr dig och inte kommer straffa barnet genom att förbjuda barnet att använda internet eller liknande.
  • Kom ihåg att vara tydlig med att det aldrig är den utsattes fel. Ansvaret ligger alltid på den som begår brottet.
  • Det är också viktigt att komma ihåg är att ens barn eller ungdom dels kan vara utsatt men också en gärningsperson eller möjliggörare.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Polisen.se

You must be logged in to post a comment Login