Ungdomar tycker själva att ungdomar dricker för mycket.

Av på 3 maj, 2013

Enligt en undersökning som IQ genomfört instämmer drygt 2 av 3 tonåringar mellan 14-16 år i påståendet att många ungdomar dricker mer än de borde. Nästan var sjunde tonåring svarar också att de skulle vilja prata mer om alkohol med föräldrarna eller annan vuxen.

Under april månad kommer IQ att skicka ut 95 000 exemplar av boken Tonårsparlören till föräldrar vars barn fyller 14 år under 2013. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar.

– Att ungdomar själva tycker att många jämnåriga dricker för mycket visar hur viktigt det är att som tonårsföräldrar prata om alkohol. Att som förälder berätta att man är orolig eller har frågor kring alkohol är att visa att man bry sig, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Resultat från undersökningen:
– 7 av 10 tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att det är bra om föräldrar håller kontakten med tonåringar när de är ute en kväll, på fest eller på resa.

– Mer än hälften av tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar på att tonåringar ska komma hem.

– Drygt 2 av 3 tonåringar mellan 14-16 år instämmer i påståendet att många ungdomar dricker mer än vad de borde göra.

– Undersökningen visar att många tonåringar tycker det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar eller hör av sig under kvällen. Även om man som förälder inte alltid får beröm för att man gör det är det ofta väldigt uppskattat, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Hela Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in