Unik möjlighet att sätta in brottsförebyggande åtgärder

Av på 27 mars, 2021
Arkivbild.

 
Sällan har så många styrande aktörer i kriminella miljöer varit frihetsberövade som nu. – Nu har polisen och andra aktörer chans till ännu kraftfullare åtgärder för att minska det grova våldet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

 Antalet öppna våldsuppgörelser har sjunkit de senaste månaderna men framför allt har många styrande aktörer frihetsberövats.

 – Vår bedömning är att framgångarna efter Encrochat tillsammans med polisens arbete med Rimfrost och polisregionernas offensiva arbete i flera utsatta områden nu ger effekt, säger Anders Thornberg.

I slutet av 2020 märktes en nedgång i skjutningarna och trenden har fortsatt under början av 2021. Hittills i år har polisen registrerat 45 skjutningar, jämfört med 73 motsvarande period 2020. Även antalet personer som avlider eller skadas i skjutningar minskar. Men de siffrorna kan snabbt vändas i annan riktning om andra aktörer tar plats.

Diagram över skjutningar i landet

Många styrande aktörer frihetsberövade
– Att många styrande aktörer nu är frihetsberövade ger en dämpande effekt, både för att de inte kan styra våldsuppgörelser men också för att det blir färre konflikter när de bakomliggande aktörerna är borta från arenan och innan nya vuxit sig starka nog att utmana. Det har öppnats ett fönster. Nu är det möjligt för andra att sätta in ännu kraftigare åtgärder. Kommuner, skolor och andra aktörer och myndigheter har tillsammans med polisen större möjligheter än på länge att förebygga att fler dras in i kriminalitet och få fler att lämna kriminaliteten. Det är heller inte lika attraktivt för unga att ge sig in i den kriminella världen när de ser att nu även de styrande aktörerna frihetsberövas, säger Anders Thornberg.

Fakta

  • Encrochat var den krypteringstjänst som användes av många kriminella och som fransk polis lyckades knäcka i början av 2020. Svensk polis kunde via internationellt polissamarbete i Europol i realtid följa kriminellas diskussioner om brottsplaner och kunde både förhindra planerade grova brott samt hitta avgörande bevisning i många pågående brottsutredningar.
  • I nuläget pågår nästan 150 svenska ärenden där Encrochat utgjort bevisning. Vissa ärenden har nått domar i tingsrätten medan andra befinner sig på förundersökningsstadiet. I dessa ärenden utreds mer än 500 personer för sin del i olika brott, över 230 av de misstänkta är frihetsberövade.
  • Rimfrost var polisens särskilda insats mot det grova våldet i kriminella miljöer, där de största kraftsamlingarna skedde i region Syd och Mitt.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Polisen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in