Unikt vårdboende nominerat till Energi- och Klimatpris

Av på 28 mars, 2019
Vård- och omsorgsboendet Akvarellen. Bildkälla: Lars Rindeskog, Tidningen Äldreomsorg

Unikt vårdboende nominerat till Energi- och Klimatpris – Thermotech leverantör av systemet för värme och kyla.

I december 2017 öppnades dörrarna till det unika vård- och omsorgsboendet Akvarellen i Kumla med plats för 60 boende i egna lägenheter. Boendet är nu nominerat till Örebro läns energi- och klimatpris i kategorin Årets föredöme och vinnaren utses på fredag 29 mars. Hela huskroppen är klimatsmart med ett extra tjockt skal och systemlösning för golv- och takvärme levererat av Thermotech.

Byggtekniken heter Thermotech MultiLevel® och innebär att vattenburen värme och möjlighet till kyla byggs in i konstruktionen och man får ett självreglerande och energieffektivt system som också ger ett behagligt inomhusklimat året runt.

”Vår byggteknik MultiLevel är vanligast förekommande i flervåningshus, men här har vi för första gången projekterat en mycket väl fungerande lösning för en enplansbyggnad. Vi gläds åt att Kumla Fastigheter med Akvarellen valt att satsa på klimatsmarta och framtidssäkra lösningar och att de uppmärksammas med en nominering till detta pris”, säger Andreas Anderzon, Key Account Manager på Thermotech Scandinavia AB.

Redan när bygget planerades var målet att ligga 20% under de krav som Boverkets byggregler ställer på energiförbrukning. Eftersom hela huskroppen är klimatsmart, med ett extra tjockt skal och med golv- och takvärme, får man väldigt låga energikostnader, jämn värme och ett skönt inomhusklimat. Under 2018 låg energiförbrukningen på 66 kWh per kvadratmeter och år på Akvarellen – målet var 65,5 kWh, alltså lite lägre.

”Det är ett jättebra resultat. Vi vet att det tar ett par år för den här byggnaden med de kraftiga betongväggarna att torka. Vi kommer med lätthet att nå målen när byggnaden har torkat klart. Min uppskattning är att vi kommer landa på ungefär 58 kWh per kvadratmeter och år”, berättar Robert säger Robert Brånn, enhetschef på Kommunfastigheter i Kumla kommun

Inomhusklimatet är mycket viktigt på ett äldreboende och kanske framför allt sommartid då värme kan orsaka fara för liv och hälsa hos de äldre. Värmekällan i Akvarellen är en bergvärmepump och under den varma sommaren kunde anläggningen kyla i stället för att värma, till låga energikostnader. Vårdboendet hade därför inga värmerelaterade åkommor bland de boende på hela förra sommaren, vilket är ovanligt, framför allt med tanke på den hetta sommaren 2018 bjöd på.

Bakom Örebro Läns Energi- och Klimatpris står Region Örebro Län och Länsstyrelsen i Örebro Län. Vinnarna utses av Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd den 29 mars 2019.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in