Uppdrag att förbereda för tidsobestämt straff

By on 27 maj, 2025
Genrebild

Regeringen har gett Rättsmedicinalverket i uppdrag att förbereda verksamheten, inför regeringens avsikt att införa en ny påföljd i svensk lag. En påföljd som innebär att personer ska kunna dömas till en tidsobestämd frihetsberövande påföljd kallad säkerhetsstraff.

Uppdraget innebär att myndigheten ska utveckla metoder för riskbedömningar av personer som kan bli aktuella för den nya påföljden, samt anpassa verksamheten för att kunna hantera dessa ärenden.

— Det här är ett viktigt steg i att stärka skyddet för samhället mot återfall i allvarlig brottslighet. Rättsmedicinalverket kommer att få en central roll i att säkerställa att riskbedömningarna blir träffsäkra och rättssäkra, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

— Det är hög tid att samhället sätter stopp för livsfarliga återfallsförbrytare. Med säkerhetsstraffet får vi ett kraftfullt verktyg för att skydda samhället från dem som gång på gång visar att de saknar respekt för liv, lag och ordning. Sverige ska vara tryggt och inte en fristad för grova brottslingar, säger Henrik Vinge, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Regeringen har beslutat att ge Rättsmedicinalverket i uppdrag att förbereda verksamheten för en ny typ av påföljd som föreslagits av Utredningen om påföljder, återfall och verkställighet i betänkandet Ett ändamålsenligt samhällsskydd.

Den föreslagna påföljden, det så kallade säkerhetsstraffet, är ett tidsobestämt frihetsberövande som ska kunna ersätta fängelse i särskilt allvarliga fall där det finns en påtaglig risk för återfall i grov brottslighet.

Uppdraget innebär att Rättsmedicinalverket ska:

  • Ta fram kunskapsunderlag om den typ av gärningspersoner som kan bli aktuella för den nya påföljden.
  • Utveckla rutiner och metoder för särskilda riskutredningar som ska ligga till grund för domstolarnas beslut.
  • Säkerställa att IT-system, lokaler och personalresurser är anpassade för att hantera de nya uppgifterna.
  • Genomföra utbildnings- och kompetensutvecklingsinsatser samt bidra med forskning inom området.

Myndigheten ska även föra dialog med andra berörda aktörer, såsom Domstolsverket, Kriminalvården, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Integritetsskyddsmyndigheten, för att säkerställa att arbetet sker rättssäkert och effektivt.

Rättsmedicinalverket ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet senast den 18 februari 2026.


Vad är en tidsobestämd påföljd?

Utredningen om Påföljder, återfall och verkställighet har lämnat förslag på en ny påföljd som innebär att en person under vissa förhållanden ska kunna dömas till ett tidsobestämt frihetsberövande.

Enligt förslaget ska påföljden kunna dömas ut om personen har återfallit i allvarlig brottslighet mot liv, hälsa, frihet eller frid eller gjort sig skyldig till synnerligen allvarlig seriebrottslighet av sådant slag.

Det ska också föreligga en påtaglig risk för återfall i allvarlig brottslighet och vara nödvändigt med ett tidsobestämt frihetsberövande. Domstolen ska fastställa en minimi- och maximitid för frihetsberövandet. Efter minimitiden kan den dömde ansöka om villkorad utslussning, men fortsatt frihetsberövande kan beslutas om samhällsskyddet kräver det.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Justitiedepartementet

You must be logged in to post a comment Login