Upplev hästen på nära håll i Örebro.

Av på 21 maj, 2013

I samband med det stora evenemanget ”Jorden och skogen i stan” på Kvinnersta Naturbruksgymnasium den 23 maj kommer 1 000 skolelever få möjlighet att komma nära trav-och ridekipage samt klappa och borsta hästarna. Möjligheten för ungdomar att själva få uppleva och komma nära hästen är en del av den nationella satsningen ”Upplev häst”.

Målet med satsningen är att 5 000 barn och ungdomar över hela Sverige upp till 15 år på olika sätt ska få komma i närkontakt med hästar. Torsdagen den 23 maj kommer Upplev häst till Kvinnersta Naturbruksgymnasium. Där kommer gymnasiet tillsammans med Örebro/Lindesbergs Travskola finnas på plats med ponnytravare och ridhästar. Elever från årskurserna 6 till 8 får möjlighet att känna och uppleva närheten till hästen.

– Att erbjuda barn och ungdomar Upplev Häst på Kvinnersta Naturbruksgymnasium känns spännande. Det roliga är att många av besökarna är sådana som i vanliga fall inte kommer i kontakt med hästar. De kommer att märka hur glad man blir av att umgås med hästar, säger Iia Abenius som är projektledare för Upplev häst.

Efter ett lyckat första år med Upplev häst under 2012 har målsättningen för 2013 höjts rejält. Under 2012 kom 600 barn och ungdomar över hela Sverige i kontakt med hästar. I år är siktet inställt på 5 000.

Upplev Häst är ett samverkansprojekt inom Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS). Under evenemanget ”Jorden och skogen i stan”, som arrangeras av LRF, är det Kvinnersta Naturbruksgymnasium, Örebro/Lindesbergs Travskola, Draghästen och Moa Islandhästar som är Upplev Häst lokala samarbetspartner.

– Jag tror att barn och ungdomar mår bra av att komma nära hästen. Vi som arbetar inom hästnäringen vet att mötet med hästen för många har stor betydelse för den personliga utvecklingen. Nu vill vi ge fler barn och ungdomar möjlighet att komma i kontakt med hästar så att de kan känna efter om det här är något för dem, säger Anahita Arai, verksamhetssamordnare på Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och ansvarig för Hästnäringens ungdomssatsning (HUS).”Tänk att jag klappat en riktig häst!” sa ett av de barn som fick uppleva häst förra året. I år kommer ännu fler att få dela denna och andra upplevelser kopplade till mötet med hästar.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in