Upplopp i Sveaparken Örebro

Av på 15 april, 2022
Foto: Anders Olofsson

Våldsamheterna fortsatte i Sveaparken i Örebro under fredagskvällen där högerextremisten den dansk-svenske Rasmus Paludans skulle ha en planerad koranbränning, efter att under dagen hade han varit i Rinkeby innan han skulle till Örebro, även där hade det uppstod ett våldsamt upplopp.

Den stora frågan är hur Rasmus hade fått tillstånd till sin lilla upploppsturné, vilket snille kunde inte förutse konsekvenser av en så kallad koranbränning. Självklart gjorde det hela att polisen var tvungna att vara på plats för se till att ordning skulle hållas, något som slutade illa då minst fem poliser skadades och en privatperson fick en sten i huvudet.

I mina ögon är det riktigt dumt att provocera, en sån här sak i dagens samhälle skulle inte vara svårt att förstå att det skulle kunna gå fel. Nu gjorde det det här i Örebro Sveaparken, var var huvudpersonen själv, ja inte sågs han till i alla fall.

Men å andra om den som godkände, gav tillstånd till Rasmus Paludans helt bara avböjde han ansökan så skulle vi inte ha befunnit oss i den här situationen. Hur svårt kan man tycka är det med ett konsekvenstänk, människan bakom tillstånd borde ha förstått vikten av att inte tillåta en sådan här aktion.

Under kvällen framkom det att inte skulle få genomföra sin sammankomst, något som polisen beslutade men en aning för sent.

Nu försvarar jag absolut inte de som stod bakom stenkastning, polisbilbrand eller all annan form av upplopp som uppstod i Sveaparken.

Men som sagt var vilket snille gav Rasmus tillståndet att genomföra det här?

Anders Olofsson, Örebro
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in