Uppmaning till unga – märk dina ägodelar och polisanmäl vid rån eller stöld

Av på 21 december, 2021
Arkivbild

Unga blir rånade eller bestulna på jackor och andra ägodelar, men många vågar inte polisanmäla. Du kan hjälpa Polisen att lösa dessa brott genom att märka dina ägodelar och polisanmäla om du får något stulet eller blir rånad.

Många unga som blir rånade eller bestulna vågar inte polisanmäla eftersom brottet gjorts av en ungdom eller grupp av ungdomar som de känner eller vet vilka det är.

– De är rädda för att bli mer utsatta. Rån eller stöld kan ske öppet och behöver inte nödvändigtvis innehålla uttalade hot, utan gärningspersonen eller gruppen har tillräckligt mycket rykte om sig för att inte behöver hota. Ungdomen är rädd ändå. Ofta vet ungdomen vem som gjort det. Ibland ser ungdomar att deras kläder bärs av en annan person. Rån eller stöld kan ske både utomhus och på platser där det vistas många unga, till exempel på skolan eller fritidsgården, säger Erwin Halilovic, kommunpolis i lokalpolisområde Örebro.

Utredningar visar att rånaren eller rånarna har utsatt fler än bara den som polisanmält.

– Det vi beslagtar från rånarna kan vi misstänka är andras ägodelar och med hjälp av en märkning kan vi spåra godset till den rätta ägaren. Våga anmäla! Det finns hjälp och stöd att få och tillsammans ökar vi möjligheten att du och andra får upprättelse och att rånaren får konsekvenser för sina handlingar, fortsätter Erwin Halilovic.

Örebro kommun och Polisen arbetar tillsammans för att skapa trygghet i Örebro. Varje vecka delar vi lägesbilder med varandra och analyserar olika typer av otrygghet och brottslighetsfrågor.

– Om vi ser att det finns en ökad problematik i en fråga gör vi gemensamma insatser för att skapa trygghet. Även olika ungdomsaktörer i kommunen, till exempel Fältgruppen, fritidsgårdar och skolor, är med i arbetet för att vi snabbt ska kunna möta de problem som uppstår, säger Johanna Sollerman, strategisk brottsförebyggare i Örebro kommun.

Polisanmäl och märk dina ägodelar

Det är viktigt att poängtera att ansvaret för ett personrån ligger på förövaren och inte den som blir utsatt för rån eller stöld, men det finns saker du kan göra för att hjälpa polisen att lösa brotten.

Märk din vinterjacka och andra ägodelar, då kan polisen med all säkerhet se att du är ägaren.

Polisanmäl alltid om du blir rånad eller bestulen på något! Kontakta polisen så snart som möjligt på 112 eller 114 14 om du har blivit utsatt för rån. Här finns mer information om du blivit utsatt.

Stöd till dig som drabbas

Inom kommunen och civila samhället finns verksamheter som arbetar för att ge hjälp och stöd till ungdomar. Till exempel Fältgruppen, förebyggande enhetens Stödcentrum för unga brottsutsatta och Brottsofferjouren.

Fältgruppen finns där ungdomar finns under dagar, kvällar och helger. De erbjuder råd och stöd till både ungdomar och föräldrar som vill och behöver.

Stödcentrum för unga brottsutsatta ger hjälp och bra information om vad som händer när du anmäler ett brott. Om du vill får du även möjlighet att prata om vad som hänt.

Brottsofferjouren är en ideell förening som erbjuder hjälp, stöd och vägledning till brottsoffer, vittnen och anhöriga till både brottsoffer och gärningspersoner.

Sverige
Örebronyheter

Källa Polisen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in