Uppståndelsen i Kvarntorp ny utställning i Örebro konsthall

By on 24 mars, 2023
Stillbild ur videoverket Prey/Pray av konstnären Signe Johannessen.

Uppståndelsen i Kvarntorp, ny utställning om giftiga kulturarv och gränsöverskridande kroppar i Örebro konsthall.

Örebro konsthall presenterar utställningen Uppståndelsen i Kvarntorp med nyproducerade konstverk av konstnären Signe Johannessen. 1

949 gjordes ett märkligt arkeologiskt fynd vid Kvarntorp utanför Kumla, benbitarna som hittades tillsammans kom från olika arter. Skallen verkar ha tillhört en medelålders kvinna, men käken från en hund, en benbit kom från häst, en grisfot, en koskuldra, och revben med oidentifierat ursprung.

Fyndet fick vila i Historiska museets arkiv, men har fortfarande inte visats på museet eftersom berättelsen om det är oklar.

I Signe Johannessens nya separatutställning Uppståndelsen i Kvarntorp blir det förbryllande fyndet en propeller för en polyfoni av enhörningar, varulvar och andra hybrida och gränsöverskridande kroppar.

Bland storskaliga skulpturer och nya videoverk möter man den rykande slagghögen Kvarntorpshögen, som ett spekulativt kulturminne och utgångspunkt för en berättelse om 1900-talets accelererande strävan efter ny energi.

Som en röd tråd genom utställningen löper den unga flickan. Hon är en portal till de förtrollade världarna, och genom hennes blick trotsas rationella upplysningsideal, arkivets rigida struktur och samtidens mani av att mäta.

Allt med en förtröstan i den förtrollande leken, och i det man ännu inte vet.

Till utställningen släpper man publikationen Hornvännen, med nyskrivna texter av Axel Andersson (lektor i konsthistoria, Kungl. Konsthögskolan), Petra Carlsson Redell (präst och professor i teologi Enskilda högskolan), Christina Fredengren (arkeolog och professor vid Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet) och Caroline Malmström (utställningscurator).

Utställningen pågår till och med 28 maj.

Konstnär: Signe Johannessen.
Curator: Caroline Malmström.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login