Upptäck Råsvalslund i Guldsmedshyttan digitalt på Arkeologidagen

Av på 26 augusti, 2021

På söndag 29 augusti arrangeras Arkeologidagen på många platser i Sverige – bland annat på Örebro slott med den nya  utställningen Boom i Bergslagen som visar järnframställning och hyttornas tillkomst i bergslagen. I Guldsmedshyttan går det att upptäcka Råsvalslund digitalt på egen hand med hjälp av appen Kultur Lindesberg.

Arkeologidagen är den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen. I år innehåller programmet cirka 50 lokala arrangemang, som presenteras landskapsvis påraa.se/arkeologidagen. Flera av årets arrangemang anordnas utomhus eller är helt digitala.

Evenemang på Arkeologidagen i Närke:

  • Stadsvandring genom historiens Örebro.
  • Arkeologi och historia på Örebro slott.
  • Råsvalslund – en vikingatida boplats och nutida betesmark

Den digitala guiden “Råsvalslund – en vikingatida boplats och nutida betesmark” finns i appen “Kultur Lindesberg” och berättar om livet i byn på en fyndplats som är unik för Bergslagen, om odlingslandskapets historia och dagens flora.

I början av 2000-talet undersökte arkeologer från Örebro läns museum och frivilliga från en studiecirkel några lämningar på området. De hittade många spännande fynd från vikingatiden – husgrunder, gravar och olika föremål från tiden mellan 800-talet och 1000-talet. Fram tonade bilden av en by som var välbärgad för sin tid och som på den här platsen under åtminstone två hundra år. I samband med utgrävningarna påbörjades också ett restaureringsarbete av gamla betesmarker. En hel del gran och björk avverkades och betet återupptogs 2004. Restaureringen har gynnat många blommor och gör också att fornlämningarna syns bättre i terrängen.

Den digitala guiden “Råsvalslund” finns i appen Kultur Lindesberg som är producerad och förvaltas av Kulturenheten i Lindesbergs kommun. Appen Kultur Lindesberg kan laddas ned gratis där appar laddas ned.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in