USÖ-läkaren Lena Leissner varnar för risker med trötthet i trafiken

Av på 9 oktober, 2013

Just nu pågår en stor nationell informationskampanj runt hela Europa om sömn och trafiksäkerhet. 20 länder deltar. På torsdag den 10 oktober kommer kampanjen till Örebro. Trötthet är den enskilt största riskfaktorn bakom olyckor i trafiken. Inte mindre än 20 procent av alla olyckor i trafiken beror på att föraren är trött.

– Det är olyckor som skulle kunna undvikas, säger sömnforskare Lena Leissner överläkare vid Neurologkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro. Hon är också ordförande i Svensk Förening för Sömnforskning och Sömnmedicin (SFSS). Tillsammans med andra sömnforskare i Europa arbetar hon för att öka medvetenheten kring det stora och kostsamma problemet med sömn i trafiken. Kampanjen heter ”Wake-up Bus project” och pågår i hela Europa mellan den 3 och 15 oktober.

– Under sommaren har också en multinationell studie kring chaufförer och sömnighet bakom ratten gjorts. Resultaten kommer att redovisas den 15 oktober i Bryssel då ett två timmar långt symposium kommer att hållas vid EU-parlamentet.

– I Sverige erbjuds seminarier i fem städer; 8 oktober i Göteborg, 9 oktober i Stockholm och i Linköping, 10 oktober i Avesta och i Örebro. Seminarierna kommer att utformas lite olika på grund av aktörerna vilket också ger oss möjlighet att med kampanjen täcka fler intresseområden inom fältet.

Yrkesförare är stor riskgrupp
– I Örebro kommer vi bland annat att rikta oss till olika transportverksamheter, chaufförer och åkerier. Det är till exempel fyra till sex gånger så vanligt med sömnapné bland chaufförer som för den övriga befolkningen. Och vi vet att sömnapné i sig innebär en sju gånger så stor risk för att somna vid ratten, avslutar Lena Leissner.

Seminarium i Örebro 10 oktober
Sömnig bakom ratten? Dags att vakna!

Wilandersalen, M-huset USÖ kl 15-17

•Presentation av den europeiska trafiksäkerhetskampanjen ”Wake-Up Bus project”. Lena Leissner
•Svenska data från europeisk enkätstudie bland chaufförer genomförd i aug –13. Lena Leissner
•Vad gör Motormännen inom detta område? Birgitta Karstensson
•Vad gör NTF inom detta område? Anders Bergström
•Trötthet i trafik, erfarenheter från forskning och klinik. Lena Leissner
•Fortsatt arbete för vaknare bilister, så här går vi vidare. Lena Leissner

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in