Ut och leta svamp? Så här tar du hjälp av hunden

By on 9 september, 2021
Kantareller är en bra svampsort att börja träna med.
Foto: Sveland Djurförsäkringar

Med rätt träning kan de flesta hundar bli utmärkta svampletare. Repetition och belöning är nyckeln till inlärning – och vägen till en välfylld svampkorg! Sveland Djurförsäkringar ger här några tips på hur du kan lära din fyrbenta vän att nosa rätt på delikatesserna i skogen.

Kantareller är en bra sort att börja med. De har ett utpräglat utseende, en distinkt doft och övningsexemplar är enkla att få tag på i matbutiken.

Börja med att lägga ut små bitar hundgodis som är täckta av en svamp. Övningen bör ske i rätt typ av terräng där det finns goda chanser att hitta den svampsorten du letar efter. Hunden ska lockas av doften och sedan kunna lokalisera och putta undan svampen för att komma åt godiset.

När den har lärt sig detta är det dags att placera kantarellen i skogen utan någon godsak. När hunden markerar svampfyndet, belöna den rikligt med till exempel hundgodis. Detta är en viktig del av träningen eftersom hunden saknar en naturlig drivkraft att leta svamp. Öva upprepade gånger tills hunden associerar svampsök med belöning och uppskattning.

– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning. Hunden präglas av din entusiasm och märker om du är engagerad och glad. Variation är också avgörande för att behålla hundens intresse. Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på, säger Christine Ehrlander, hållbarhetschef på Sveland Djurförsäkringar som sysslar med olika typer av sök tillsammans med sina hundar.

– Tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfällen. Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, fortsätter hon.

Det är viktigt att du inte rör svampen som används för att träna med, du bör heller inte trampa runt för mycket i sökområdet. Risken finns då att hunden letar efter din doft, istället för efter doften från svampen. Ett tips är att hantera den med en tång och att gömma svampen i skogen en dag innan övningen så att doften av människa blir mindre framträdande.

Se upp för giftiga svampar!

Som hundägare bör du ha god kunskap om vilka arter som är giftiga. Hundar är känsliga för samma svampsorter som människor och hundar som har fått i sig giftig svamp kan få symptom som orkeslöshet, kräkningar och diarré. Om olyckan är framme är det viktigt att kontakta 2288 Djurens vårdguide, på nummer 90228, för att få rådgivning. En god idé är också att ta med en bit av svampen hem för att kunna kontrollera vad hunden har ätit.

Tre steg för att träna hunden till svampletare:

  1. Lägg ut svamp med en godisbit under i naturlig terräng
  2. Belöna hunden rikligt när den hittar utplacerade svampar
  3. Behåll hundens intresse genom att visa entusiasm och uppskattning när den hittar svamp

Sverige
Örebronyheter

Källa Sveland Djurförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login