Utbudet av lägenheter når rekordnivåer

By on 18 augusti, 2022
Foto: Booli

Ny statistik från bostadssajten Booli visar att fler och fler lägenheter finns ute för försäljning. Under vecka 32 var totalt 16 605 stycken till salu i Sverige. Inte sedan finanskrisen 2008 har så många lägenheter varit ute på marknaden. Dessutom förutspår Booli att detta rekord kommer slås inom de kommande veckorna.Under den här tiden på året drar bostadsmarknaden igång igen efter en lugn sommar. Det innebär vanligtvis att utbudet är högt i slutet av augusti. Detsamma gäller även i år, med undantaget att utbudet av lägenheter har nått rekordnivåer.

Totalt fanns 16 605 lägenheter till salu på Booli under vecka 32. Samma vecka förra året var siffran 12 325 – en utbudsökning med 35 procent. Under hösten 2008, i samband med finanskrisen, var utbudet av lägenheter som högst. Toppnivån nåddes då vecka 43 då hela 16 918 lägenheter var ute för försäljning.

– Vi har ännu inte nått veckorna där utbudet historiskt sett har varit som högst, därför förutspår vi en höst där antalet lägenheter når över 2008 års rekordnivå, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Utbudet består av både nya försäljningar och av lägenheter som inte blivit sålda tidigare i år. Det var dessutom ovanligt många lägenheter till salu redan under våren och sommaren. Många av dessa annonser ligger kvar eller återpubliceras, vilket har bidragit till det höga utbudet idag.

– En anledning till att fler lägenheter ligger ute till salu just nu kan vara att säljarna är oroliga för fortsatta prisnedgångar och ”passar på” att sälja så snabbt de kan istället för att vänta till nästa vår. Även ökade räntekostnader, elpriser och drivmedel bidrar till en ökad osäkerhet på marknaden just nu, säger Karin Grundeus.

Köparnas marknad

Utöver utbudet till salu finns även en stor andel lägenheter snart till salu på marknaden. Det vill säga säljare som av olika anledningar väntar in en skarp försäljning. Dessa bostäder är i praktiken ändå till salu till rätt pris.

Adderas även alla lägenheter snart till salu under vecka 32, är det totala utbudet av lägenheter på marknaden 34 389 stycken. Att jämföra med 27 918 samma vecka 2021. Det gör att köparna har rekordmånga lägenheter att välja på just nu.

– Ett stort utbud på marknaden leder tillslut till längre annonstider och en negativ påverkan på priserna. Det är något vi troligtvis kan vänta oss även nu, eftersom vi förväntar oss att utbudet fortsätter öka de kommande veckorna, säger Karin Grundeus.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Booli

You must be logged in to post a comment Login