Ute är det nya inne

Av på 3 mars, 2021

Vinterbad, långpromenader och matlagning över öppen eld – utomhustrenden är här för att stanna! Pandemin har bidragit till att ute, mer än någonsin blivit en fristad för både kropp och sinne. Men att det är välgörande att vistas utomhus vet vi förstås sedan länge. Nu flyttar även kursverksamheten ut!

Redan innan corona var friluftsliv, vildmarksupplevelser och rikedomen i naturens skafferi på uppgång. Vildmarken var svenskarnas främsta reseönskemål och naturens läkande kraft var i fokus för forskningen. Idag vet alla att skogsbad, isvaksbad, att sova under bar himmel eller bara sitta i det gröna utan att titta ned i mobilen, det gör något med oss. Inte bara med hälsan, utan något större. Det gör helt enkelt livet rikare.

Sverige och Allemansrätten
Svenskarnas fina förhållande till naturen går naturligtvis långt tillbaka i tiden – det var ju där vi levde från början. Men i takt med urbaniseringen, industrialiseringen och elektrifieringen blev vi med tiden ett inomhusorienterat folk. I början av 1940-talet kom den statliga Fritidsutredningen som syftade till att ge befolkningen i städerna bättre möjligheter att vistas i skog och mark. Den urgamla sedvänjan Allemansrätten stöptes om i modern form och friluftslivet började växa sig allt starkare.

Hemmet flyttar ut
Men friluftsliv är en sak, en annan är att flytta ut det vi i vanliga fall gör inomhus. Det började möjligen med utekökstrenden. Eller att balkonger och uteplatser nu blev utomhusvardagsrum. Mattor, kuddar och ljuslyktor togs ut – och under den rekordvarma VM-sommaren 2019 fick till och med tv:n flytta ut i många trädgårdar när Sveriges fotbollsdamer tog brons.

Ute är det nya inne
Så kom corona och alla fick tänka om. Det var då som ute blev det nya inne på allvar. Nu fylls skogen med folk oavsett väder. Stormköket blev årets julklapp 2020. Pulkor och skridskor sålde slut i vintras och Instagram svämmar över av naturupplevelser. 

Välkommen ut med Medborgarskolan
Sjölivskurser, jakt och skoter, trädgårds- och hundkurser är traditionella utomhuskurser – åtminstone delvis. Men Medborgarskolan vill hävda att i stort sett vad som helst funkar utomhus, inte bara det självklara. På med lite varmare kläder bara och ta med extrabatterierna. Vad sägs om körsång i det fria eller en gående språkkurs? Akvarell vid havet eller yoga på en äng? När Medborgarskolan flyttar ut blir det inte bara det vanliga kursutbudet – utan ett ännu rikare.

Nöje | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Medborgarskolan

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in