Utgrävningar i Turkiet avslöjar ny fakta om mänsklighetens historia

Av på 8 oktober, 2021

I september invigdes ett omfattande historiskt projekt i Turkiet som sätter den forntida historien i nytt perspektiv. TAŞ TEPELER-projektet uppmärksammar en stor förändring i mänsklighetens historia under den neolitiska eran som har haft direkt inverkan på hela mänskligheten globalt.

Under perioden 21 till 27 september i år genomförde Turkiets kultur- och turistdepartement samt Turkey Tourism Promotion and Development Agency flera uppmärksammade evenemang med anledning av lanseringen av historieprojektet TAŞ TEPELER som berör sju områden i Turkiet. Under besöket i ett av områdena, Karahantepe noterade kultur- och turistminister Mehmet Nuri Ersoy att platserna och utgrävningarna tydligt avslöjar Anatoliens viktiga bidrag till mänsklighetens historia.

TAŞ TEPELER ses som början på omvandlingen från primitiva boplatser till fast bosättning för 12 000 år sedan, där byar växte fram, ett stratifierat samhälle bildades och handeln utvecklades. De monumentala megalitiska formationerna i det berörda området tros vara unika, gemensamma utrymmen där människor samlades och som bevisar ett tydligt förändrat beteende. I Şanlıurfa-regionen finns de första historiska tecknen på organiserat arbete och yrkesspecialisering i civilisationens historia.

Mellan 2021-2024 kommer utgrävningar att utföras på totalt tolv platser, inklusive Karahantepe, som är en plats med mer än 250 T-formade megalitblock som liknar dem som finns på UNESCO:s världsarvslista i Göbeklitepe i sydöstra Turkiet. Fynden från dessa utgrävningar tros komma att ge betydande kunskap om mänskligheten i förhistorisk tid, om deras dagliga liv och ritualer.

De senaste fynden från Karahantepe-utgrävningarna visas i ”Karahantepe and Neolithic Human Exhibition” i Şanlıurfa-arkeologiska museet som öppnades den 23 september 2021 som en del av TAŞ TEPELER projektets lanseringsevenemang.

– Projektsamarbetet har varit omfattande och har planerats med tolv olika institutioner och organisationer, inklusive åtta universitet i Turkiet. Vi involverade även åtta universitet i fem olika länder och fyra internationella akademier, institut och museer, samt etablerat ett brett internationellt samarbete med Japan, Ryssland, Tyskland, Storbritannien och Frankrike, säger kultur- och turistminister Mehmet Nuri Ersoy.

Världen | Turkiet
Örebronyheter

Källa: TGA

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in