Utlandsturismen utraderad under andra kvartalet: ”Olika nyanser av nattsvart”

Av på 9 augusti, 2020
Arkivbild.

Antalet gästnätter av utländska turister föll brant under första halvåret 2020 och var i praktiken utraderade under årets andra kvartal.

Hårdast var smällen mot Stockholms län där 9 av 10 utländska gästnätter försvann.

– Det är ett brutalt slag som i första hand skadar exempelvis hotell, men det spiller också över på många andra branscher eftersom konsumtion av utländska medborgare i praktiken upphört. Risken är att det långsiktigt skadar företagen och därmed jobben, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har sammanställt ny SCB-data över utländska gästers övernattningar i Sverige under hela det första halvåret. Siffrorna pekar på en kraftig nedgång från mars månad, där gästnätterna föll med 54 procent.

Under följande tre månader var fallet betydligt större med en nedgång på 81 procent i april, 76 procent i maj och 80 procent i juni.

– Stora tapp under sommarmånaderna, som utgör högsäsongen för många företag inom turismnäringen, är väldigt kostsamt och tyvärr täcker inte regeringens stödåtgärder tappad omsättning i maj och juni. Omställningsstödet behöver därför förlängas, säger Stefan Westerberg.

Stockholm var det län som under årets andra kvartal tappade störst del av sina utländska gästnätter med en negativ utveckling på 89 procent. Även Uppsala, Jämtland, Norrbotten och Örebro tappade över 80 procent av sina utländska gästnätter under den tidsperioden.

– Det är egentligen bara olika nyanser av nattsvart när man jämför de olika länen. Det har inte heller kunnat kompenseras av inhemsk turism eftersom även dessa gästnätter har minskat, jämfört nivåerna förra året. Därför vore det synnerligen befogat om regeringen hittade ett sätt att stödja exempelvis hotell och nöjesparker som fått sin högsäsong förstörd, säger Stefan Westerberg.

Utveckling av utländska gästnätter, kvartal 2 år 2020 jämfört med kvartal 2 år 2019.

Stockholms län -89%
Uppsala län -88%
Jämtlands län -88%
Norrbottens län -84%
Örebro län -84%
Västernorrlands län -79%
Skåne län -79%
Västerbottens län -79%
Östergötlands län -78%
Dalarnas län -77%
Västra Götalands län -77%
Västmanlands län -76%
Gotlands län -74%
Kalmar län -71%
Gävleborgs län -66%
Hallands län -65%
Blekinge län -63%
Värmlands län -62%
Jönköpings län -58%
Södermanlands län -56%
Kronobergs län -50%

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Källa: Stockholms Handelskammare

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in