Utmärglade, sjuka och försummade, djurens sista dagar på Örebrogården

By on 10 juni, 2025
Ett av de utmärglade djuren på gården.
Foto: Länsstyrelsen

År 2009 utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande till en köttgård i Örebro, över 15 år och otaliga myndighetsbesök senare stod djuren utmärglade och sjuka i sin egen avföring. Nu ska djuren vara flyttade och gården stängd.

För ett par veckor sedan berättade Djurrättsalliansen om tre gårdar med nötdjur i Örebro. Genom att publicera länsstyrelsens bilder från djurskyddskontroller gjorda i början av åre,t gavs en inblick i djurens verklighet.

Alla gårdarna hade allvarliga brister i djurskyddet. En av gårdarna skulle avvecklas, en annan skulle få återbesök efter sommaren. För den tredje planerades en uppföljande kontroll under våren, men innan dess hann en anmälan komma in om att djuren lider.

När länsstyrelsen kom till gården i slutet av mars, upptäckte de att bristerna som redan var allvarliga hade blivit ännu värre. Vid en tidigare kontroll i januari hade en kviga stått ensam och fastbunden, utan möjlighet till social kontakt med andra djur.

Länsstyrelsen förelade lantbrukaren att inom en vecka, se till att alla djur har fysisk kontakt med minst ett annat djur. I slutet av mars stod kvigan kvar, fortfarande ensam och fastbunden på samma plats.

Vid kontrollen upptäckte länsstyrelsen även flera avmagrade djur, som var i så dåligt skick att de omhändertogs och avlivades samma dag. I protokollet skriver myndigheten:
”Vid kontrollen omhändertogs en ko som veterinär bedömde vara sjuk och inte kunde transporteras från gården. Vidare bedömde Länsstyrelsen att det fanns lagstöd för att omedelbart omhänderta korna och kalvarna som hölls i lösdriften utomhus. Ni gavs möjlighet att självmant göra er av med djuren samma dag. Ni gjorde er självmant av med kalvarna som såldes och hämtades samma dag. Korna skickades på slakt och hämtades av slaktbil vid kontrolltillfället.”

— Att få denna inblick i hur djur lever och behandlas i Sverige är hjärtskärande. Och det grundläggande problemet är att vi människor utnyttjar djur för mat. Vi som samhälle behöver omvärdera vårt förhållningssätt till djur, och istället behandla dem med empati och respekt, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I länsstyrelsens protokoll står också:
”Av de 21 djur som veterinärundersöktes i slutet av mars 2025 bedömdes 18 djur vara kraftigt avmagrade med ett hullpoäng från 1-1,5 på en femgradig hullbedömningsskala (…). En ko med hullpoäng 1 är allvarligt undernärd och i dåligt skick. Benstrukturen är mycket framträdande genom att revben, ryggrad, höftben och sittbensknölar tydligt sticker ut och saknar fettöverdrag (…)”.

Majoriteten av de undersökta djuren hade enligt länsstyrelsen, för långa klövar och flera djur uppvisade tecken på sjukdom. Bland annat hade en ko en obehandlad juverinflammation, och ont i  sitt juver vid veterinärundersökningen och en annan ko hade ett hål i juvret.

Att kor i mjölkindustrin får juverinflammation är inte något ovanligt. Kor är avlade till att producera enorma mängder mjölk, idag producerar en ko sex till tio gånger mer mjölk än vad en kalv kan dricka. Den höga produktionen sliter på kroppen, och får stora konsekvenser för kornas hälsa.

Efter länsstyrelsens besök i slutet av mars, beslutade myndigheten att omhänderta alla djur på gården. I telefonsamtal fram och tillbaka mellan myndigheten och gårdens ägare framgår att han försökte göra en så kallad ”skenöverlåtelse”, där man skriver över djuren på någon annan men fortsätter ta hand om dem själv.

Senare framgår i länsstyrelsens anteckningar att alla djuren ska ha lämnat gården. En del skickades till slakt och en del skulle säljas vidare, vilket innebar att något omhändertagande aldrig gjordes. Samma person som var den som föreslogs i ”skenöverlåtelsen”, hämtade de sista djuren på gården och meddelade att inga djur därefter fanns kvar ”så vitt han vet”.

— Myndigheterna har vetat att djur lider på den här gården i åratal. Det är uppenbart att fler kontroller inte kommer hindra djurplågeriet inom djurindustrin. Men det finns ett enkelt sätt att få stopp på det. Nämligen att ställa om till växtbaserad livsmedelsproduktion, säger Malin Gustafsson.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Djurrättsalliansen

You must be logged in to post a comment Login