Utrikesflyg 33 procent dyrare än för ett år

By on 18 maj, 2023
Arkivbild

Att flyga utomlands har blivit 33 procent dyrare än vid motsvarande tidpunkt förra året, visar ny statistik från SCB.

Priset på utrikesflyg i Konsumentprisindex (KPI) är det högsta för april sedan mätningarna började för 30 år sedan.

Priser på resor är starkt säsongsbetonade och varierar i regel mycket under ett år. Priset på utrikesflyg har till exempel gått upp och ner flera gånger det senaste året – men jämför man samma månader olika år framträder ett stabilare mönster i statistiken.

– Vi har mätt den genomsnittliga prisutvecklingen på utrikesflyg i Konsumentprisindex sedan 1993. Aldrig tidigare har priserna på utrikesflyg i april varit så höga som i år. Bara under två månader i hela tidsserien har priserna varit högre, i juli 2018 och juli 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Inte heller flygcharter, som mäts i KPI sedan 1989, har någonsin varit dyrare i april än det var i år. Detsamma gäller för tågresor (mäts sedan 1980), biluthyrning (sedan 2001) och båtresor (sedan 1993).

– Utrikesflyg, flygcharter och båtresor har stigit mer i pris det senaste året än den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen, som vi mäter i KPI. Alltså mer än inflationen, som i april var 10,5 procent.

Priserna i april 2023 jämfört med april 2022

Produkt Prisutveckling (%)
Utrikes flygresor 33,2
Flygcharter 21,3
Båtresor (in- och utrikes) 19,1
Järnvägsresor 4,2
Biluthyrning 3,4
KPI* 10,5

*Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige.

Ekonomi/Nöje | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: SCB
Fakta: Konsumentprisindex
Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.

You must be logged in to post a comment Login