V ökar och SD når en ny rekordnivå i väljarbarometern i juni

By on 11 juni, 2017

Expressen/Demoskops väljarbarometer för juni ökar de rödgröna partierna något och samlar 39,7procent (+0,8). Därmed går den rödgröna sidan på nytt förbi allianspartierna, som i junimätningen backar till 36,6 procent (-3,4). Ställningen mellan blocken förblir jämn med täta växlingar i ledningspositionen.

I det korta perspektivet kan man säga att mätningen visar att Moderaterna får lite andrum nu. Störtdykningen under vår-vintern är över och partiet har planat ut – även om det är på en låg nivå. Men ser man i det lite längre perspektivet visar mätningen det dilemma som Moderaterna befinner sig i. De är klämda från flera håll. Just nu är tappet till C och osäkra inte lika akut, men sakta tycks det fortfarande sippra väljare till Sd. Det problemet hade M hoppats ha löst och vänt om vid det här laget, men än så länge har de inte lyckats.

För Socialdemokraternas del har den senaste tiden bjudit på ett opinionsmässigt stillestånd. Hur det ska bedömas beror på förväntningarna. Visserligen ligger partiet klart under valresultatet 2014, och några uppgångstecken syns inte. Å andra sidan har stödet stabiliserats efter ett par inrikespolitisk ganska omskakande år.

Miljöpartiets opinionsproblem forsätter att långsamt förvärras och fyraprocentsgränsen är nära. Hoten är flera. För väljare som varit missnöjda med regeringskompromisserna lockar Vänsterpartiet, men även Fi kan börja locka framöver. Bland Mp-väljare som står längre till höger finns C som alternativ. Och som det mycket större och stabilare regeringspartiet har Socialdemokraterna haft en noterbar dragningskraft på tidigare Mp-väljare. Miljöpartiets pris för regeringsmedverkan kan visa sig vara väldigt högt i slutänden.

Vänsterpartiets opinionsframgångar handlar om hur väl de lyckas med att vara en fristående vänsteropposition mot regeringen som samtidigt ändå får en del sakpolitiska vinster att visa upp. När det regnar på Miljöpartiet skiner solen på Vänsterpartiet.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login