Vaccination mot covid-19 för ungdomar kan starta i augusti

Av på 14 juli, 2021

Ungdomar som är födda 2005 eller tidigare kan erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige från vecka 32. Folkhälsomyndigheten bedömer att de flesta regioner då ska ha möjlighet att fortsätta med vaccination av de yngre efter fas 4. Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom.

Folkhälsomyndigheten beslutade i juni att även ungdomar som är 16 och 17 år ska erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige, det vill säga ungdomar som är födda 2005 eller tidigare. Vaccinationerna planeras att kunna starta från och med andra veckan i augusti och framåt, utifrån respektive regions förutsättningar. Detta gäller även för barn ned till 12 år med särskild risk att drabbas av allvarlig covid-19.

Regionerna väntas då ha kommit så pass långt att alla som är 18 år och äldre – alla som i dag omfattas av vaccinationsprogrammet – har erbjudits vaccin inom fas 4. Starten från och med andra veckan i augusti är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år.

Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom, men också att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in