Vaccinrelaterade bedrägerier ökar lavinartat

By on 5 mars, 2021
Arkivbild.

IT-säkerhetsföretaget Check Point varnar nu allmänheten för att bedrägerier kopplade till vaccinrelaterade webbplatser utgör en stor risk. Under de senaste åtta månaderna har antalet registrerade domäner med koppling till vaccin ökat med 300 procent. Från november 2020 och fram till idag har Check Point identifierat 7056 nya domäner som relaterar till vaccin. 294 av dem ansågs dessutom vara potentiellt skadliga.

Cyberkriminella utnyttjar att människor just nu är mycket angelägna om att få tillgång till vaccin eller att få bli vaccinerade. Med hjälp av vaccinrelaterad information och webbplatser försöker de lura av människor kreditkortsinformation, installera skadlig kod eller lägga beslag på inloggningsuppgifter och annan persondata.

För att skydda sig rekommenderar Check Point:

  1. Var uppmärksam på felstavningar i domännamn. Bedragare försöker skapa webbplatser vars namn liknar etablerade verksamheters.
  2. Se upp för erbjudanden om att ”köpa vaccin”. Hur lockande de än verkar vara är de med största säkerhet en bluff.
  3. Lämna inte ut dina inloggningsuppgifter. Många använder samma användarnamn och lösenord på flera tjänster, varför det kan vara förödande om dina uppgifter kommer i händerna på bedragare.
  4. Var extra uppmärksam om du får e-post som uppmanar dig att återställa ditt lösenord. Har du inte själv begärt detta är det bättre att gå in på tjänsten eller webbplatsen och byta lösenord där.
  5. Var uppmärksam på hur e-postmeddelande är formulerade. Cyberkriminella uttrycker sig ofta på ett sätt som utnyttjar människans natur. Bland annat genom att få det att låta som det är väldigt bråttom. Människor är mer benägna att göra misstag när de är under tidspress eller om meddelandet ser ut att komma från en överordnad. Detta kan exempelvis göra att man inte litar på sin instinkt att undvika att klicka på en bilaga.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Check Point

You must be logged in to post a comment Login