Vad gör du den 15 oktober

Av på 25 september, 2021

Den 15 oktober, alltså om bara 3 veckor, är det dags för årets MeToo-dag. Hur har du tänkt uppmärksamma den? Har du kollat med chefen än? Skickat frågan vidare till ledningen på barnens skola? Frågat idrottsföreningen om de förberett någon enkät till medlemmarna? Har du sagt till dina vänner att de ska ta upp frågan på jobbet?

MeToo-dagen instiftades som officiell temadag i den svenska kalendern 2018, på dagen ett år efter Alyssa Milanos första tweet. I den uppmanade hon alla kvinnor som någon gång utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp att skriva #metoo i kommentarsfältet. Vi vet alla vad som hände sen: På några få dygn hade miljontals kvinnor över hela världen skrivit under och världens mest fredliga revolution hade fått sin början.

Hur uppmärksammas dagen?

MeToo-dagen uppmärksammas på hundratals olika sätt – förhoppningsvis! Vi vill att den ska ses som en årlig besiktning för både media, företag, skolor och föreningar. En dag när man ser över organisationen för att upptäcka om det börjat gnissla någonstans, om det samlats skit i nåt undangömt hörn eller om man glidit tillbaks i gamla hjulspår. Det viktigaste är att se till att dagen blir etablerad och självklar, så att alla vet att de fortfarande kan höja rösten för förändring. Bara tryggheten i att veta att man blir respekterad och stöttad om man tar upp en känslig fråga, innebär en enorm skillnad i praktiken för alla berörda.

Initiativtagare:

Bakom initiativet står den ideella organisationen MeToo-dagen, grundad av Malin Nordström som till vardags är copywriter, silversmed och driver podcasten Relationsguiden. Hon förklarar varför hon tycker dagen är så viktig:

– MeToo-uppropet spreds blixtsnabbt över hela världen tack vare miljontals vittnesmål – inte några få kändisar. Genom att skapa MeToo-dagen den 15 oktober vill vi försäkra oss om att den enorma kraften inte faller i glömska, utan istället fortsätter växa.

Sverige
Örebronyheter

Källa #metoodagen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in