Vad händer om en båt krockar vid 20 knop

Av på 9 juli, 2021
Ett nytt test visar att ett plötsligt stopp med en båt på 20 knop kan vara väldigt dramatiskt. Foto: Anton Hedberg

Aldrig tidigare har Testfakta utfört ett krocktest av en båt. På uppdrag av norska Sjøfartsdirektoratet, norska Kystverket och Redningsselskapet kraschades en fritidsbåt med 20 knop vid RISE Research Institutes of Swedens krockbana i Borås. Resultatet var skrämmande.

Testet utfördes med en hastighet på 20 knop, en hastighet som majoriteten av våra fritidsbåtar kan uppnå. Vid ett plötsligt stopp vid denna hastighet (37 km/h) utsattes testdockorna för krafter motsvarande 12 gånger sin egen kroppsvikt.

Dockorna som användes i testet är tänkta att simulera en familj på fyra, med en kroppsvikt på 70 respektive 35 kilo. Med hjälp av höghastighetskameror får du en brutal inblick i de krafter som spelas i testet. Alla dockorna kastas ut ur båten.

Ett nytt test visar att ett plötsligt stopp med en båt på 20 knop kan vara väldigt dramatiskt – se video längst ner. Foto: Anton Hedberg

– Jag är inte förvånad över det drama vi ser med 20 knop. Det som skrämmer mig är att många kör mycket snabbare än detta, säger Klaus Hahn, VD på Testfakta.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Testfakta

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in