Vad slänger örebroarna i soppåsen

Av på 11 april, 2019
Vad slänger örebroarna i soppåsen? Ola Eklöf, planerare på Tekniska förvaltningen, har svaret.

Örebro kommun skickade cirka 21 800 ton avfall till förbränning under 2018. För att se vad örebroarna slänger i restavfallspåsen (alltså soppåsen) görs plockanalyser varje år. Se listan längre ner med de vanligaste sakerna som folk slänger fel – och hur de ska sorteras rätt.

Det som ska slängas i restavfallspåsen är till exempel blöjor, disktrasor och snus, men det är bara en liten del av allt örebroarna slänger. Tyvärr ser vi att det är mycket mat och förpackningar i restavfallet. Cirka 25 procent av påsens innehåll är mat och cirka 30 procent är förpackningar, och bara tidningarna som slängs fel hade kunnat spara nästan 16 000 träd, säger Ola Eklöf, planerare på Tekniska förvaltningen.

Vanligaste sakerna som örebroarna slänger fel (och hur det ska sorteras):

  • Matrester (ska slängas i bruna påsen, så blir det biogas)
  • Pappersförpackningar (ska lämnas på återvinning eller slängas i gula påsen om man har färgsortering, det blir då nya förpackningar)
  • Plastförpackningar (ska lämnas på återvinning eller slängas i orange påsen om man har färgsortering, det blir då nya produkter)
  • Elektronik (ska lämnas på Återvinningscentralen, men om det är små saker går det även att lämna på vissa livsmedelsaffärer/soprum i flerbostadshus)
  • Farligt avfall (ska lämnas på Återvinningscentralen eller till Farligt avfall-bilen)

Dammsugare i restavfallet
Örebro kommun skickade cirka 21 800 ton avfall på förbränning förra året. Av det var 15 ton farligt avfall och 125 ton elektronik, vilket innebär att detta inte återvanns på rätt sätt. Varje avfall är viktigt att sortera ut. Allt från det lilla knappcellsbatteriet, som innehåller farliga ämnen och värdefulla metaller, till potatisskalet som kan bli till biogas och biomull.

Det finns lite udda saker vi hittat i restavfallet när vi gjort plockanalyser. Till exempel kommer det alltid med en dammsugare när vi gör plockanalyser från flerbostadshus. Vi är duktiga på att sortera i Örebro, men vi kan bli ännu bättre. Det är en liten insats som ger stora vinster för miljön, säger Ola Eklöf och fortsätter: Lämna in dammsugaren och annan elektronik till Återvinningscentralen eller till Farligt avfall-bilen istället, så blir det återvunnet på rätt sätt.

I maj gör Örebro kommun en ny plockanalys för att följa hur sorteringen av avfall fungerar från år till år. Siffrorna ligger sedan till grund för kommunens planeringsarbete. På orebro.se finns mer information om hur olika sorters avfall ska sorteras, och det går även att använda en sökfunktion för att se hur olika saker ska sorteras.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in