Våffeldagen spås bli populärare än någonsin

Av på 19 mars, 2021

Våren har många härliga inslag och ett av dem är våffeldagen. Nästa vecka infaller sig dagen som vi tillägnar den populära favoriten.

Våffeldagen firas den 25 mars varje år. Men våffeldagens uppkomst har däremot en intressant bakgrund. De hela började som en kristen högtid då dagen infaller sig 9 månader innan Jesus födelse. I samband med det vi nu kallar våffeldagen fick Jungfru Marie reda på att hon väntade Jesus. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag. Sedan uttalade vissa dialekter det som vaffeldag. Detta övergick i sin tur till våffeldagen, som vi nu för tiden firar med våfflor.

Förra året såldes rekordmånga våffeljärn i samband med våffeldagen. Den tendensen ser ut att hålla i sig. I år har försäljning redan toppats jämfört med samma period ifjol. Redan under första veckan i mars har försäljningen av våffeljärn ökat med 15% hos Elgiganten. Dessutom så ser man tydligt att sökordet ”våffeldagen” har varit nästan dubbelt så eftersökt i år jämfört med samma tid förra året.

– Förra året var ett rekordår när det kom till antal sålda våffeljärn. Jämfört med 2019 ökade försäljningen med hela 73% under våffelveckan. I många varuhus runt om i landet var de populäraste modellerna helt slutsålda när våffeldagen väl kom. De tendenser vi ser i år visar att våffeldagen kommer bli ännu mer populärt än fjolåret. En anledning till att försäljningen ökat både förra året och i år kan vara att vi spenderar mer tid i hemmet och lagar mer mat hemma. Hur försäljningsutvecklingen av våffeljärn artar sig är vi spända på att följa, säger Andree Ekström, försäljningschef på Elgiganten.

I år har Elgiganten rustat upp med ännu fler Våffeljärn både i varuhusen och online för att möta efterfrågan som förväntas slå fjolårets intresse. Nytt för i år är att sortimentet utökats med våffeljärn för belgiska våfflor, detta är en uppstickare som blir allt mer populär.

Nöje | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Elgiganten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in