Våld mot civila ökar i ockuperade Västsahara

Av på 27 februari, 2021

Våld och systematiskt förtryck mot civila, människorättsaktivister och journalister eskalerar i Västsahara. Efter att krig åter bröt ut mellan Marocko och Västsahara 13 november 2020 blir situationen med grova brott mot mänskliga rättigheter allt värre samtidigt som Marocko tystar ned mediabevakningen med grovt våld.

Aktiva inom människorättsorganisationer sätts i husarrest, deras hem stormas, de grips och torteras. Politiska fångar har hotats med att de kommer förflyttas till hemlig ort. Människorättsaktivisten Sultana Khaya som i sin kamp för västsahariernas rättigheter även besökt Sverige, attackerades utanför sitt hem vid en fredlig demonstration den 13 februari. Enligt lokala källor blev hon slagen i ansiktet med avsikten att skada det öga hon har kvar eftersom det är känt att hon förlorade sitt andra öga vid polisvåld 2007. Sultana har sedan attacken inte fått lämna sitt hem, inte ens för att uppsöka sjukvård för sina skador. Sultana själv säger att det som hänt henne på inget sätt är unikt, utan att det händer hundratals andra människorättsaktivister i Västsahara just nu.

Även fredliga protester slås ned med våld. Först i ledet att drabbas står journalisterna. Västsahariska journalister informerar till omvärlden med fara för sina liv. Journalister tillhörande det västsahariska mediekollektivet Equipe Media har fängslats i år. Trots detta fortsätter arbetet med att nå ut till internationella organisationer, FN och Afrikanska Unionen (AU).

”Vi talar inte längre om basala brott mot mänskliga rättigheter” säger Ahmed Ettanji från Equipe Media vid en intervju. ”Vi riskerar att arresteras, att dödas. Några av oss kommer troligen dö.” Nu vädjar de västsahariska journalisterna om stöd från omgivningen, inte minst från media runt om i världen och internationella Röda Korset.

Ahmed Ettanji från Equipe Media menar att de befinner sig bakom en vägg som blockerar media från att nå ut. ”Det är en vägg vi inte kan riva själva” säger han. ”Vi behöver stöd utifrån för att kunna sprida nyheterna om vad som händer i det ockuperade Västsahara till omvärlden”.

Världen
Örebronyheter

Källa: Emmaus Stockholm

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in