Vanliga matförpackningar är svåra att öppna visar test

By on 8 juni, 2020

Reumatikerförbundets brukarpanel har testat åtta vanliga matprodukter för att avgöra hur lätta förpackningarna är att öppna och använda, testen genomfördes för att bedöma om produkterna kan godkännas som lätthanterliga enligt Reumatikerförbundet.

Samtliga produkter ingick i PRO:s årliga prisundersökning och utgör olika slags förpackningstyper.

Undersökningen visade att sju av åtta förpackningar underkändes av brukarpanelen. Förpackningarna klarar inte de mest grundläggande momenten som att man ska kunna öppna, hålla, hälla, tömma, återförsluta och sopsortera dem.

På en sexgradig skala svarade panelen på hur det fungerade att göra alla de olika användarmomenten på produkterna. Endast SIA-glassen klarade testet med minsta möjliga marginal.Att bryta förseglingen låg på gränsen för att bli godkänd, konstaterade brukarpanelen i sin rapport

– Vi såg att små designförändringar i befintliga förpackningar skulle göra stor skillnad för oss som köper produkterna. Förseglingar finns för att konsumenten ska vara säker på att förpackningen är oanvänd. Det finns ingen anledning varför den ska vara onödigt svåröppnad, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

När Reumatikerförbundet började med sina tester 2003 utsågs äggkartongen till bästa förpackning och glasburk med vakuum och plåtlock till sämsta förpackning. Sedan dess har en metod för att bedöma om förpackningar är lättöppnade utvecklats. Det har gjorts i samarbete med myndigheter, branschorganisationer och företag, industridesigner och professor Lena Lorentzen. Företag som använde metoden och uppnådde kraven kan i sin marknadsföring berätta att förpackningen är godkänd av Reumatikerförbundet.

– Produkter som utvecklas med hänsyn till nedsatt handfunktion gynnar alla konsumenter. För företagen är det en allt viktigare konkurrensfaktor, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

Fler än 1,5 miljoner människor i Sverige har nedsatt handfunktion. Nästan var femte person har problem med att öppna förpackningar och komma åt innehållet. Många kämpar med att öppna förpackningar som innehåller viktiga basvaror i de flesta hem.

Om Reumatikerförbundet och PRO:s förpackningsundersökning
En brukarpanel bestående av personer med nedsatt handfunktion har utvärderat produkternas användbarhet. Testen genomfördes för att avgöra om produkterna kunde godkännas som lättöppnade och lätthanterliga enligt Reumatikerförbundet.

Förpackningar somt testats av Reumatikerförbundet ingår i PRO:s priskollsundersökning:

  • Falksalt plastburk, 600 gram
  • Ekströms blåbärssoppa, 1 liter
  • Knäckebröd Falu Råg-Rut Wasabröd, 235 gram
  • SIA glass, 0,5 liter
  • Jozo salt, plastburk, 600 gram
  • Gevalia bryggkaffe, 450 gram
  • Felix Ketchup, 1 kg
  • Oboy chokladdryck, 450 gram* 

*sedan testet genomfördes har Oboy-förpackningen fått en ny design.

Om Reumatikerförbundets förpackningstest
Reumatikerförbundet samarbetar med Sweden for All som använder Design för Alla-testet för att utvärdera produkters hanterbarhet. Metoden är utarbetad med stöd av myndigheter, branschorganisationer och företag. Reumatikerförbundet medverkar på detta sätt i företags produktutveckling och genomför godkännandetester. Förutsatt att den testade produkten uppnår godkänd-nivån får uppdragsgivaren i sin framtida marknadskommunikation för den testade produkten använda sig av begreppet Godkänd av Reumatikerförbundet.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Reumatikerförbundet

You must be logged in to post a comment Login