Vanligt att (andras) tonåringar dricker alkohol på valborg

Av på 26 april, 2019
Tonårsparlören 2019

Nästan 9 av 10 (87 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med valborg, endast 13 procent tror att det är vanligt att deras egna tonåringar dricker alkohol i samband med valborg. Det visar en undersökning* bland 3 335 föräldrar med barn mellan 13-17 år som IQ låtit undersökningsföretaget Norstat genomföra.

Inför valborg får 110 000 vårdnadshavare, vars barn under 2019 fyller 14 år, IQs bok Tonårsparlören hemskickad till sig. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?”, ”Köpa ut?”, ”Sociala medier” och ”Föräldrafritt”.

Alkoholkonsumtionen bland unga har minskat över tid men det är viktigt att komma ihåg att valborg fortfarande är en dag då många tonåringar kommer i kontakt med alkohol. Att som förälder prata med sin tonåring om alkohol är viktigt, ett sätt att visa att du bryr dig och något som de allra flesta tonåringar uppskattar, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Ytterligare resultat från undersökningen bland föräldrar med barn mellan 13-17 år:

  • – Drygt 2 av 3 (68 procent) föräldrar uppger att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem när de var tonåringar.
  • – Nästan 6 av 10 (59 procent) tror att deras egen alkoholkonsumtion påverkar deras barns inställning till alkohol.
  • – Knappt hälften (48 procent) tycker att mammor och pappor är bäst lämpade att prata med tonåringar under 18 år om riskerna med att dricka alkohol.

– Det du som förälder gör och säger när det kommer till alkohol har stor betydelse för dina barn. Det är glädjande att så många föräldrar idag uppger att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem. Jag hoppas att föräldrar kan hitta underlag och information i årets Tonårsparlören som leder till ännu fler viktiga samtal om alkohol med sina barn, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Regionalt
Örebronyheter

* Norstat har på uppdrag av IQ genomfört en undersökning bland 3 335 föräldrar med hemmavarande barn mellan 13–17 år. Undersökningen genomfördes under perioden 27 mars – 15 april 2019 via en webbpanel. 1401 män respektive 1934 kvinnor deltog.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in