Var femte kvinna har inte kunnat lämna en relation på grund av boendesituationen

By on 23 februari, 2021

Påverkar den svenska bostadsmarknaden människors möjlighet att ta sig ur en relation? En ny Novus-undersökning på uppdrag av Nordax Bank visar att så är fallet – var sjätte svensk (15 procent) har stannat kvar i en relation till följd av svårigheterna att få en ny bostad.

För att belysa de problematiska förutsättningarna på bostadsmarknaden lanserar Nordax nu den nya rapporten “Svenskarnas boende och relationer”.

Att situationen på bostadsmarknaden är svår är det få som säger emot. Även om man för stunden har ett tryggt boende med sin partner kan det bli tydligt vid en separation att förutsättningarna att hitta ett nytt boende inte ser lika ut för bägge parter. Bland annat visar undersökningen att var fjärde kvinna haft svårt att ordna ett boende efter en separation och var femte kvinna har känt att de inte kunnat lämna en relation på grund av boendet.

– Att var femte kvinna känt att hon inte kunnat lämna en relation på grund av att det varit svårt att skaffa sig ett nytt boende och att en fjärdedel haft svårt att hitta ett nytt boende är ett reellt problem. Vi tror att fler par behöver bygga en mer jämställd boendeekonomi innan de väljer att gå skilda vägar, men vi behöver också genomlysa bostadsmarknaden för att kunna lösa det här problemet, säger Jacob Lundblad, VD på Nordax Bank.

Undersökningen visar att få par (30 procent) har pratat om vad man gör med det gemensamma boendet vid en eventuell separation. Sannolikt beror det på att det är jobbigt att prata om – något som hälften av respondenterna uppger.

– Att ta samtalet kring vad som händer om det en dag inte längre är ni två kan kännas tufft och jobbigt, men det är ofta nödvändigt. Genom att tillsammans besluta om vad som gäller vid en eventuell separation kan man samtidigt prata om vad som är viktigt att tänka på för att undvika att hamna i en separation i framtiden, säger David Waskuri, leg. psykolog och VD för Sveapsykologerna.

Nordax Bank menar att det det kan behövas politiska reformer för att skapa en mer flexibel bostadsmarknad där förutsättningarna för människor blir mer rättvisa, oavsett om man är ung, kvinna eller har en traditionell anställningsform.

– När man talar om bostadsmarknaden håller vi oss ofta på en makronivå, fylld av stora siffror och schablonbilder, en realiteten är att bostadsmarknaden i grunden är människors hem och vardag, och vi glömmer ofta bort hur det påverkar den enskilda individen. Vi gör en individanpassad kreditvärdering hos alla våra kunder för att hjälpa dem att få ett bolån och därmed få sitt drömhem, men det finns även politiska åtgärder som bör ses över – som exempelvis individualiserad kontantinsats och reducerad flyttskatt, säger Jacob Lundblad, VD på Nordax.

Resultaten i korthet:

  • Var femte kvinna (20 procent) har någon gång känt att de inte har kunnat lämna en relation på grund av bostadssituationen, jämfört med var sjätte svensk (15 procent).
  • Var fjärde kvinna (25 procent) hade svårt att ordna nytt boende efter separationen, jämfört med snittet på 22 procent.
  • Sju av tio av tio (69 procent) har inte haft en diskussion med sin partner om vad som händer med det gemensamma boendet vid en eventuell skilsmässa/separation.
  • Hälften (49 procent) skulle tycka att det vore jobbigt med en diskussion om bostadssituationen vid en eventuell skilsmässa eller separation.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Nordax Bank
Rapporten går att läsa här – heartbreakhotel.nu/wp-content/uploads/2021/02/Nordax_HeartBreakHotel_Rapport.pdf

You must be logged in to post a comment Login