Var femte lyssnar på pop för att slappna av

By on 8 juli, 2024
Bild: Jabra

Tystnad, musik, radio eller poddar, det är ljuden som får flest svenskar att komma ner i varv. När det kommer till musik är pop, klassisk musik och hårdrock de populäraste genrerna för avslappning.

Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av ljud- och videoutrustningstillverkaren Jabra. 

Vilka ljud vi vill höra för att koppla av skiljer sig åt mellan svenskarna. Att lyssna på musik för att slappna av är populärast bland den yngsta målgruppen mellan 18–34 år, där 60 procent uppger det jämfört med 39 procent av de som är mellan 50–65 år. Det är även vanligare att lyssna på podcast/radio i avslappnade syfte för den åldersgruppen (37%) jämfört med den äldre (17%).  

— I dagens samhälle utsätts vi för många ljud som påverkar våra stressnivåer och hur vi mår. Att skärma av sig eller att proaktivt välja vad du lyssnar på kan hjälpa dig att ta kontroll över ljuden omkring dig. Särskilt nu i sommar när många människor tar en välbehövlig paus från vardagen, säger Claus Fonnesbech, PR- och kommunikationschef på Jabra. 

Undersökningen visar att pop (20%) är den musikgenre som flest människor lyssnar på för att koppla av, följt av klassisk musik (12%). Den tredje vanligaste genren är hårdrock (8%). Det är fler kvinnor (25%) än män (15%) som lyssnar på pop för att komma ner i varv, samtidigt som var tionde man tar till hårdrock jämfört med endast fyra procent av kvinnorna.  

Topp 5: Ljuden som svenskarna använder för att slappna av  

  1. Tystnad (51%) 
  2. Musik (49%) 
  3. Podcast/radio (27%) 
  4. Naturljud (18%) 
  5. TV-ljud (11%) 

Topp 5: De populäraste musikgenrerna för avslappning 

  1. Pop (20%) 
  2. Klassisk musik (12%) 
  3. Hårdrock (8%) 
  4. Rock (5%)  
  5. Indiepop (5%) 

Nöje
Örebronyheter

Källa: Jabra
Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 23–28 maj 2024. Totalt intervjuades 1973 personer i åldern 18–65 år, varav 1012 personer arbetar inom kontorsmiljö. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen). 

You must be logged in to post a comment Login