Var femte person bränner sig i solen på våren

Av på 21 april, 2022
Arkivbild - Foto: Anders Olofsson

Nu har solen och våren har äntligen gjort entré och nyöppnade uteserveringar börjar fyllas med soltörstande människor, efter flera månader utan sol, och utan exponering för skadliga UV-strålar, är huden extra känslig – något som många ofta glömmer bort.

En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar nämligen att var femte person (19 procent) i Sverige bränner sig i solen på våren. Kvinnor brukar generellt sett bränna sig i solen på våren, jämfört med män – främst kvinnor i åldern 18–29 år (32 procent). 

I takt med att vi svenskar nu spenderar allt mer tid utomhus för att njuta av solens värmande strålar, är det särskilt viktigt att skydda vår känsliga hud. Nedan listar vi därför lite tips och råd att tänka på för att vänja huden och undvika solskador under vårens uteserveringspremiär. ​​Om ni skulle vara intresserade av att prata med Apotek Hjärtats chefsapotekare Annika Svedberg för fler tips och råd kring hur du inviger vårens soliga dagar på ett säkert sätt – återkom gärna.

…………….

Apotek Hjärtats tips för att inte bränna sig i vårsolen

  • Undvik solen då den är som starkast, vilket vanligtvis är mellan 11 och 15. 
  • Smörj in huden med solkräm. Godkända solkrämer ska innehålla filter som skyddar mot UVA- och UVB-strålning.
  • Använd rätt SPF. Om du normalt sett kan vara i solen i 10 minuter utan att bränna dig så kan du exempelvis med SPF 15 vara ute i solen i ca 150 minuter utan att bränna dig (15×10). I början av sommaren, vid utlandsvistelser eller längre tid i solen behöver de flesta hög solskyddsfaktor (SPF 30 eller mer).
  • Håll koll på UV-index. Indexet indikerar hur stark solen är beroende på årstid, plats, ozonskikt etcetera.
  • Keps eller hatt och skyddande kläder är bra skydd för ansikte och kropp under vårens soliga månader.
  • Om du bränner dig – återfukta och låt huden vila från solen så att den får en chans att läka.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Apotek Hjärtat
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Totalt har 2500 intervjuer genomförts med den svenska allmänheten 18-79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan 7-15 januari 2022.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in